Κραυγή αγανάκτησης από τους εποχικούς πυροσβέστες | «Ζητάμε 12μηνη εργασία και όχι ανεργία»

Κραυγή αγανάκτησης από τους εποχικούς πυροσβέστες | «Ζητάμε 12μηνη εργασία και όχι ανεργία»

«Το καλοκαίρι ήρωες, τον χειμώνα άνεργοι».

Από την 1η Νοεμβρίου 2024, 2.500 εποχικοί πυροσβέστες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι επ’ αόριστον καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν, παραμένοντας για μια ακόμη φορά σε κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Πρόκειται για προσωπικό που διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και το οποίο κάθε χρόνο έμενε άνεργο για έξι μήνες έχοντας δικαίωμα για επίδομα ανεργίας μόνο για λίγους από τους εναπομείναντες μήνες.

Ρεπορτάζ: Βαλάντου Γιαννακούδη

Αυτό το έμψυχο προσωπικό γνωρίζει ότι η 31η Οκτωβρίου είναι η τελευταία εργάσιμη και από κει και πέρα δεν έχει λάβει καμία ενηρώσει για τι μέλλει γενέσθαι με τους ίδιους. Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2024 πως οι συμβάσεις των 2.500 δε θα ανανεωθούν και θα προχωρήσει σε νέα προκήρηξη πρόσληψης, γεγονός που πυροδότησε μεγάλη αβεβαιότητα και πολλαπλά ερωτήματα στους συμβασιούχους πυροσβέστες καθώς δεν έχουν λάβει καμία περαιτέρω ενημέρωση από τότε, ούτε γνωρίζουν ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα για τις νέες προκηρύξεις.

Οι εποχικοί πυροσβέστες από τη μεριά τους, έχουν πραγματοποιήσει μια μελέτη, μια πρόταση νόμου, «Πυροσβέστες επί θητείας», η οποία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να τους απορροφήσει με ευκολία. Η πρόταση βασίζεται πάνω στον ν. 3938/2011, ο οποίος είναι ο νόμος που πήρε τους πενταετείς.

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π), μιλώντας στην Politic, εκφράζει την αγανάκτηση των 2.500 εποχικών πυροσβεστών που ζητούν 12μηνη εργασία και καλύτερη μεταχείριση από την Πολιτεία. Στηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα σε κρίσιμες περιόδους, καλύπτοντας πάγια κενά που σύμφωνα με τον ΦΕΚ του 2022, ανέρχονται στις 3.630 θέσεις. Όπως λέει ο κ. Ανδριόπουλος, «το αίτημά μας είναι απλό: να συνεχίσουμε σε 12μηνη εργασία ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του Σώματος και να σταματήσουμε να ζούμε με την αγωνία της απόλυσης κάθε Οκτώβριο».

«Τους 6 μήνες που δουλεύουμε, μας χρησιμοποιούν για τα πάντα, όπως για παράδειγμα φωτιές, πλημμύρες, τροχαία, αλλά ξαφνικά μετά τις 31 Οκτωβρίου είμαστε στον αέρα. Αυτό είναι ένα είδος bullying», υποστηρίζει, περιγράφοντας πως υπάρχει το αίσθημα της κοροϊδίας. Οι ανησυχίες για τη νέα προκήρυξη εντείνονται καθώς στην τελευταία προκήρυξη της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), αποκλείονταν άτομα άνω των 35 ετών παρά την πολυετή εμπειρία τους. «Έχω επιχειρήσει σε μέτωπα σε όλη την Ελλάδα σχεδόν και θα έρθουν να πουν τώρα ξαφνικά ότι επειδή πήγα 39 ετών, είμαι μεγάλος και δεν μπορώ» διερωτάται ο ίδιος.

Ο Κωνσταντίνος Μούγιος, τομεάρχης Αργολίδας και συμβασιούχος πυροσβέστης από το 2019, τονίζει με τη σειρά του, πως οι ανάγκες του Σώματος δεν είναι εποχικές, αλλά απαιτούν σταθερή στελέχωση. «Εμείς έχουμε έξι χρόνια στο Σώμα, καθώς προσληφθήκαμε το 2019. Η διαδικασία προσλήψεων περιλάμβανε δύο σειρές, μία το 2019 και μία το 2020, με εμάς να έχουμε πλέον πέντε και έξι χρόνια προϋπηρεσίας αντίστοιχα». «Δεν γνωρίζουμε τα ηλικιακά κριτήρια ή τις προϋποθέσεις της νέας προκήρυξης, ενώ το Υπουργείο αποφεύγει συστηματικά να επικοινωνήσει μαζί μας εδώ και 1,5 χρόνο», σχολιάζει ο κ. Μούγιος αναφορικά με την προαναγγελία του Υπουργού για νέα προκήρυξη.

Ακόμη, τονίζει πως «το βασικό μας αίτημα είναι η 12μηνη εργασία και η αξιοποίηση της εμπειρίας μας, καθώς οι ανάγκες του Σώματος λόγω της κλιματικής κρίσης και των πολλών οργανικών κενών που υπάρχουν, είναι συνεχείς», προσθέτοντας το παράπονο των συμβασιούχων πως «δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μας ανανεώσει τις συμβάσεις».

Για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γίνεται λόγος κάθε χρόνο, με πομπώδεις ηρωικούς τίτλους να συνοδεύουν σχετικά δημοσιεύματα και την κυβέρνηση να τους ευχαριστεί, ωστόσο, λίγους μήνες μετά όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και η παρουσία τους δεν κρίνεται απαραίτητη, όπως μας λένει οι ίδιοι οι εποχικοί πυροσβέστες. Ο Νικόλαος Μπέλμπας, εποχικός πυροσβέστης 30 ετών, περιγράφει, μιλώντας στην Politic, τις συνθήκες εργασίας το φετινό καλοκαίρι. «Για άλλο ένα καλοκαίρι, φάγαμε τον καπνό και μπήκαμε στη φωτιά, μέρα μεσημέρι, με πάνω από 80 βαθμούς θερμοκρασία, φορώντας την στολή μας. Δουλέψαμε νηστικοί και τις νύχτες στρώσαμε κλαδιά και σανίδες για να ξεκουραστούμε μόνο δύο ώρες, καθώς ήμασταν 24 ώρες στο πεδίο της φωτιάς και στην πρώτη γραμμή». Μάλιστα, ο ίδιος καλεί τους πολίτες να σταθούν δίπλα τους και καταγγέλει την στάση της Πολιτείας λέγοντας πως «το χειμώνα είμαστε άνεργοι και άχρηστοι, ενώ το καλοκαίρι γινόμαστε χρήσιμοι και δεχόμαστε τα μπράβο».

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, οι ανάγκες είναι τέτοιες που ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα επιβιώνει χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, καθώς αυτό το καλοκαίρι οι περισσότεροι εργάστηκαν επί τρεις μήνες χωρίς άδεια ή ρεπό. «Η κλιματική κρίση καλπάζει, αλλά το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει στάσιμο», ενώ συμπληρώνει πως «το να είσαι πυροσβέστης δεν είναι απλώς το να φοράς μια στολή, είναι να μπορείς να ανταποκριθείς στις συνθήκες».

Σημειώνεται πως αν και αρκετοί βουλευτές έχουν φέρει σχετικά ερωτήματα στη Βουλή αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των 2.500 εποχικών πυροσβεστών ζητώντας την αξιοποίηση τους, το Υπουργείο ακόμη δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς απαντήσεις. Παράλληλα, οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν ανακοινώσει πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου διεκδικώντας 12μηνη εργασία.

Το καλοκαίρι ήρωες, τον χειμώνα άνεργοι. Το καλοκαίρι νέοι, τον χειμώνα μεγάλοι. Το καλοκαίρι απαραίτητοι, τον χειμώνα περιττοί. Οι εποχικοί πυροσβέστες εδώ και χρόνια ζουν σε δυο ταχύτητες πορευόμενοι στην τροχιά της αβεβαιότητας και ζητούν επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο της ανασφάλειας.

Loading