Σημαντικές εκτιμήσεις του σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχο για τους σεισμούς στις Κυκλάδες και την πιθανότητα μεγάλου σεισμού. Άλλη μια νύχτα ανησυχίας βίωσαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γειτονικών νησιών, καθώς οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες συνεχίζουν αδιάκοπα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά το φαινόμενο. Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, υπογράμμισε ότι το πιο ακραίο σενάριο θα ήταν η εκδήλωση κύριου σεισμού της τάξης των 6,3 Ρίχτερ. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ρήγμα κοντά στην Αμοργό, το οποίο προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, έχει εξαντλήσει το δυναμικό του και δεν προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο κύμα των σεισμών και στην εκτόνωση της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η θεωρία της «κατσαρόλας» είναι απλοϊκή και δεν ισχύει στην σεισμολογία. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να είναι ανησυχητική, καθώς ενδεχομένως να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού σεισμού, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβεί.
Η Αμοργός βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από την Άνυδρο και οι σεισμικές επιδράσεις στην Ίο και την Ανάφη θα είναι περιορισμένες, ανάλογα με τη φορά που θα σπάσει το ρήγμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σεισμός του 1956 είχε χαρακτηριστεί ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, και απαιτεί πάνω από 500 έως 2.000 χρόνια για να μαζέψει ανάλογη ενέργεια.
Αναφορικά με τον πιθανό μεγαλύτερο σεισμό, ο καθηγητής σημείωσε ότι η περιοχή της Ανύδρου έχει τη δυνατότητα να δώσει σεισμούς της τάξης των 6,2 έως 6,3 Ρίχτερ, αλλά η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη. Ακόμη, τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την αποκλιμάκωση των επιπτώσεων, καθώς θα υπάρξουν και περιορισμένες μετασεισμικές δονήσεις για αρκετούς μήνες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr