Κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα – Σε ποια προϊόντα σημειώνονται ανατιμήσεις

Οι αυξήσεις αφορούν δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα – Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο

Το μπαράζ αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου, και έχει συμπαρασύρει τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «R», από τις αρχές του χρόνου εκατοντάδες προϊόντα έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 30%. Όπως τα τυριά σε ποσοστό από 4% έως 23%, οι σαλάτες από 11% έως 16%, τα όσπρια από 3% έως 10%, τα βιολογικά δημητριακά από 6% έως 8%, το αλάτι 6%, οι φρέσκοι χυμοί 5%, το τσάι 4,5%, τα βούτυρα 4%, τα μπισκότα και οι φρυγανιές 3%, τα χαρτικά από 3,5% έως 6%, οι οδοντόκρεμες και τα σαμπουάν 3%, ο χαλβάς και το ταχίνι από 1,5% έως 7% και πολλά ακόμη είδη πρώτης ανάγκης. 

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος τονίζει ότι «έχουν επιβληθεί -και συνεχίζουν να επιβάλλονται- υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την κρίση της πανδημίας για να αποκομίσουν αδικαιολόγητα υψηλά κέρδη».

Όπως και να έχει, από τη μεριά της κυβέρνησης πρέπει πάντα να υπάρχει έλεγχος, ώστε να διαπιστώνεται αν οι αυξήσεις οφείλονται σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή αν έχουν ως σκοπό την επίτευξη καταχρηστικού κέρδους.

Δείτε επίσης: Συναγερμός για τα νιτρικά: Νέες μετρήσεις – Επικίνδυνο νερό σε 9 πόλεις

Loading