Στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πλάνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να αναλύει όλα τα δεδομένα, σε περίπτωση που ΝΔ κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών για μία νέα τετραετία.
“Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια που βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μία τετραετία”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις.
“Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων, τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων”.
“Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων”, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer.
Έδειξε όμως και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς.
Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
“Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας”, υπογράμμισε.
Παραγωγική Ελλάδα
“Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο στο οποίο χτίζεται η οικονομική μας πολιτική. Ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης την τελευταία τετραετία… Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Αυτή την ανάπτυξη την πετύχαμε πρωτίστως μέσα από επενδύσεις. Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις μειώσεις των φόρων”.
“Είχαμε δεσμευθεί ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 780. Σκοπός μας είναι να φτάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι: “Βρεθήκαμε μπροστά στο φάσμα της απόλυτης κατάρρευσης του τουρισμού την περίοδο της πανδημίας. Τολμήσαμε μία σειρά από πρωτοβουλίες και το 2022 να είναι χρονιά ρεκόρ εσόδων και το 2023 να είναι ακόμα καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Πιστεύω ότι το 2023 θα μας δώσει μία πρόγευση από το τι μπορούμε να πετύχουμε”.
Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία
1. Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ
2. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027
3. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
4. Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ
5. 12μηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό τα 30 δισ. ευρώ ετησίως
6. Αύξηση μισθών κατά 25% την επόμενη τετραετία, ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ
7. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3 – 4%
8. Αύξηση μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου του 2024 με νέο ενιαίο μισθολόγιο
9. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
10. Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες με παιδιά
11. Μείωση κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές.
12. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2025.
Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Υγεία
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι “θα αυξήσουμε κατά 10.000 το προσωπικό στην Υγεία. Ήδη έχουμε εκπονίσει μία καινοτόμα στρατηγική ψυχικής υγείας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Στόχος μου να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα ανέφερε ο πρωθυπουργός”.
Παιδεία
Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.
Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.
Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.
Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.
Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να αυξηθούν στα 150 τα Πρότυμα και Πειραματικά σχολεία, ενώ θα γίνει αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, θα ολοκληρωθούν οι φοιτητικές εστίες, ώστε να έχουν δωρεάν στέγη για 8.500 φοιτητές σε μία σειρά από δημόσια πανεπιστήμια.
Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.
Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.
Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” και το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.
Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.
Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.
Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
– Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr.
– Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
– Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
– Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατ. δένδρα
– Πρόγραμμα GR-ECO islands.
– Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων
Δίκαιη Ελλάδα: Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:
– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
– Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.
– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.
– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
– Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ισχυρή Ελλάδα σε άμυνα, μεταναστευτικό και εθνική ασφάλεια
Στον τομέα ισότητα και συνοχή υπογράμμισε ότι η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων γίνεται πράξη και η πορεία θα συνεχιστεί.
Στάθηκε στο έμφυλο μισθολογικό χάσμα και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και πέρασε στον τελευταίο άξονα «Ισχυρή Ελλάδα» που αφορά τις πολιτικές της άμυνας, της μετανάστευσης, της εθνικής ασφάλειας.
Έδειξε μια εικόνα από την Πολιτική Προστασία του σήμερα και αναφέρθηκε σε συγκριμένα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη.
Μίλησε για τη μεγάλη κατάκτηση του 112, για την οποία υπογράμμισε ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι επισημαίνοντας ότι θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων και ανήγγειλε πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του Λιμενικού και δημιουργίας Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου.
Μίλησε όμως και για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών που έχουν μειωθεί από 122 το 2019 σε 31 και τις προσλήψεις 2.000 συνοριοφυλάκων.