Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ήταν το μεγαλύτερο ΚΥΤ της Ελλάδας μέχρι την πυρπόλησή του το Σεπτέμβριο του 2020 – Μετά την αποκατάστασή του, θα παραδοθεί και πάλι στους κατοίκους
Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση της περιοχής όπου λειτουργούσε το ΚΥΤ της Μόριας συνυπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καλείται να διερευνήσει πιθανή ρύπανση του εδάφους και των υδάτων της περιοχής από τη λειτουργία του ΚΥΤ, καθώς και από την πυρκαγιά τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο Δήμος Μυτιλήνης, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των μελετών και της υλοποίησης του έργου.
«Το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης αποτελεί τον οδικό χάρτη για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, όπου λειτουργούσε το παλιό ΚΥΤ της Μόριας και την παράδοση της έκτασης -σε μεταγενέστερο χρόνο- στους κατοίκους με ασφάλεια», σημειώνει ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευάγγελος Κωνσταντίνου.
«Η αναγκαία σύνθεση απόψεων και δράσεων, μεταξύ των τριών φορέων, που συνυπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας, με το θεσμικό κύρος που ο καθένας εκπροσωπεί, ανοίγει τον δρόμο της σύμπραξης για την υλοποίηση από κοινού δράσεων. Και σ’ αυτό το εγχείρημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Αριστείας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ερευνητική δράση των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας» αναφέρει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, στόχος της σύμπραξης των τριών φορέων είναι «Η οικονομική, αισθητική και οικολογική αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση της περιοχής».
Δείτε επίσης: Τυνησία: Τουλάχιστον 23 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο πλεούμενου