«Η κυβερνοασφάλεια είναι ομαδικό σπορ» τόνισε στην ομιλία του ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, στο πλαίσιο του 1ου Cyber Security Forum και υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
«Σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε το συντονιστικό όργανο για την συνεργασία όλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η Αρχή δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε αρμοδιότητες άλλων, να ανταγωνιστεί άλλες Αρχές, αλλά προσβλέπουμε στην καλή συνεργασία με όλους». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει κάποιες διευκρινίσεις για «παρεξηγήσεις» που υπήρξαν, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Στο νομοσχέδιο, τα περισσότερα σχόλια είχαν να κάνουν με την υποτιθέμενη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την ΑΔΑΕ. Ενώ έχουμε μια Αρχή (Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας) της οποίας βασική αποστολή είναι η προστασία των υποδομών, να θεωρούμε ότι αφαιρεί αρμοδιότητες από μια Αρχή (ΑΔΑΕ) της οποίας βασική αποστολή αποτελεί ένα ατομικό δικαίωμα που είναι το απόρρητο των επικοινωνιών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η ΑΔΑΕ μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε και πριν».
«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι θέλουμε να την παρουσιάσουμε», εστιάζοντας κυρίως στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου υπάρχει μεγάλο ζήτημα. «Η πρώτη πρόταση της Αρχής προς το ευρωπαϊκό κέντρο δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας, το οποίο είναι κύριος χρηματοδοτικός φορέας, ήταν σχετικά με τη βελτίωση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας των νοσοκομείων. Το πρόβλημα στον χώρο της υγείας είναι πολύ στρατηγικό για την Ελλάδα, διότι εκεί βρίσκονται τα δεδομένα τα οποία θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε για την κοινωνία της τεχνητής νοημοσύνης».
Ο κ. Μπλέτσας επίσης έθεσε ζήτημα περιορισμένων πόρων, τόσο ανθρώπινων όσο και οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια δεν είναι σπατάλη». Για να καταλήξει, «χρειάζονται πολύ μεγάλα βήματα στο Δημόσιο, ακόμη περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα»، τονίζοντας ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει κάποιες δράσεις για τους μικρότερους ΟΤΑ, οι οποίοι διαθέτουν παλιό εξοπλισμό.