Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ανέφερε:
«Οφείλουμε πάρα πολλά στον προσφυγικό ελληνισμό και αποτελεί ένδειξη τιμής να αναδείξουμε την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή»
Η κ. Μενδώνη ανέφερε πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και προετοιμάσει από πέρσι, δράσεις και εκδηλώσεις για αυτή την ιστορική επέτειο, σε συνεργασία με τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Οι 3 άξονες του προγράμματος είναι: Οι εκδηλώσεις των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού – Δράσεις που θα υλοποιήσουν οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου – Συνέργειες για την ίδρυση νέων μουσειακών χώρων αφιερωμένων στον προσφυγικό Ελληνισμό, καθώς και σε έργα ανάδειξης μνημείων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το προσφυγικό στοιχείο.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του πρώτου άξονα, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως μετά από πρόσκληση έχουν υποβληθεί 57 προτάσεις από σωματεία και επίσης είναι ήδη αναρτημένες στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου 2 νέες προσκλήσεις Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε από την διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που αναδεικνύουν την μνήμη και την ταυτότητα των προσφυγικών ταυτοτήτων. Η πρόσκληση απευθύνεται σε δευτεροβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: Ανάδειξη και προβολή της άυλης κληρονομίας του προσφυγικού Ελληνισμού. Καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας των προσφυγικών κοινοτήτων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και της εξέλιξής τους. Συγκρότηση και ψηφιοποιήσεις φωτογραφικών αχρείων, τεκμηρίωσης και μουσειακών συλλογών. Έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις. εκπαιδευτικές δράσεις. Οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων. Διοργάνωση δράσεων για την ανάδειξη της συμβολής του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης. Την ανάπτυξη του αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.
Σε ό,τι αφορά τον 2ο άξονα, στα 100 χρόνια Μνήμης αφιερώνεται το πρόγραμμα «Ελλάδας- Ένας Πολιτισμός» για το 2022 με θεματικό άξονα «Επέτειος Μνήμης – 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή». Ήδη από τις 17 Ιανουαρίου άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για την κατάθεση προτάσεων και η οποία θα είναι ανοικτή έως τις 17 Φεβρουαρίου. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται 70 νέες πρωτότυπες καλλιτεχνικές παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 140 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Ο 3ος άξονας περιλαμβάνει τη δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο του πρώην στρατοπέδου “Παύλος Μελάς” στην Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, στον προγραμματισμό του υπουργείου έχει ενταχθεί η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου δια χειρός Κόντογλου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίο του ‘Αρεως, καθώς και οι φορητές εικόνες του ναού, που είναι κειμήλια των προσφύγων της Μικράς Ασίας.
Παράλληλα, τα μουσεία, οι εφορίες αρχαιοτήτων, οι υπηρεσίες νεότερων μνημείων του υπουργείου, καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς, προχωρούν στον δικό τους προγραμματισμό υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η οργάνωση εκδηλώσεων προβληματισμού και εθνικού αναστοχασμού. Πρότεινε να αναληφθούν δράσεις σε τρεις τομείς, που είναι: Η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, στο περιβάλλον του Εθνικού Διχασμού ώστε να διδαχθούμε από λάθη και παραλείψεις, ειδικά σε μια εποχή που και πάλι αντιμετωπίζουμε τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η ανάδειξη του 3 χιλιετούς πολιτισμού και της Ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το έπος της αποκατάστασης των περίπου ενάμιση εκατομμυρίων προσφύγων, από ένα καθημαγμένο ελληνικό κράτος αλλά και τον μεγάλο πλούτο που έφεραν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα.
Ο βουλευτής τόνισε «πως συλλογικά ως Πολιτεία θα πρέπει να αναδείξουμε αυτό το επετειακό έτος» και ζήτησε να υπάρξουν συνέργειες με την Εκκλησία της Ελλάδος – που έχει ανακοινώσει σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε βάθος τριετίας – αλλά και με τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία, το υπουργείο Παιδείας. Επίσης πρότεινε να υπάρξει και μια οργανωτική επιτροπή, αντίστοιχη με αυτή που υπήρξε για τα 200 χρόνια Ελλάδας, που θα συντονίσει και θα ενώσει όλα τα μικρασιατικά σωματεία και οργανώσεις της χώρας.
Δείτε επίσης: Μενδώνη: 405.000 ευρώ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιλέγει την Παμ Μπόντι για υπουργό Δικαιοσύνης
- Συρία: Αύξηση των θυμάτων στους 82 από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Η Ρωσία καταδεικνύει νέο βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρουν οι ΗΠΑ
- Λακωνία: Εντοπίστηκε σορός άνδρα κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή