Εικόνες αποκάλυψης θυμίζουν τα όσα μπορεί να δει κανείς στο Κουλούρι της Λάρισας, ένα χωριό που βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη, αφού με ΙΧ η χρονική απόσταση δεν ξεπερνά τα δέκα λεπτά.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Κουλουρίου Λάρισας, καθώς ο τόπος τους παραμένει πλημμυρισμένος για άλλη μία μέρα, με τα νερά να υποχωρούν με αργούς ρυθμούς και τους ίδιους να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να συγκρατήσουν το ανάχωμα που κρατά τον Πηνειό μακριά από τα σπίτια τους.
Όλα έγιναν πριν από τέσσερις ημέρες, όταν δόθηκε σήμα για εκκένωση του χωριού, καθώς ερχόταν πολύ μεγάλος όγκος νερού, ενώ εκείνη την ώρα οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές, χωρίς να υπάρχει βροχόπτωση. Ουσιαστικά, το πρόβλημα προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel» στη δυτική Θεσσαλία, αλλά και από τα φράγματα που έσπασαν, υπερχειλίζοντας τον Πηνειό. Η ορμή των υδάτων ήταν πολύ έντονη, με το θέαμα για τους κατοίκους του χωριού να είναι τρομακτικό, βλέποντας τον τόπο τους να πλημμυρίζει μέσα σε λίγες ώρες.
Σήμερα (12/9) το νερό σε πολλά σημεία ξεπερνά ακόμα και τα δύο μέτρα, με τη διέλευση των δρόμων να γίνεται μόνο με τρακτέρ και φορτωτές, την ίδια ώρα που πολλά ΙΧ είναι ακινητοποιημένα και βυθισμένα μέσα στο νερό. Οι ζημιές δεν μπορούν να υπολογιστούν, με το πλημμυρισμένο τοπίο να μαρτυρά το τι βίωσαν οι άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα στο Κουλούρι. Η απογοήτευση στα πρόσωπα των κατοίκων είναι εμφανής, καθώς είδαν τα σπίτια, τα χωράφια και τα μηχανήματά τους να καταστρέφονται, ενώ τεράστιες είναι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.
Παράλληλα, υπήρξαν και σπίτια (παλιότερα κυρίως) που δεν άντεξαν τον όγκο του νερού και κατέρρευσαν, με τις εικόνες να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Σημειώνεται, ότι οι κάτοικοι του χωριού από την πρώτη στιγμή ανέλαβαν δράση και με δικά τους μηχανήματα ενίσχυαν το ανάχωμα, προκειμένου να μην καταρρεύσει τελείως και περάσει από πάνω ο Πηνειός. Πράγματι, οι προσπάθειές τους έχουν στεφθεί με επιτυχία, ωστόσο το μέλλον προμηνύεται πολύ δύσκολο.
Οι ίδιοι απορούν για το που πήγαν τα αντιπλημμυρικά έργα για τη Θεσσαλία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν δεχτεί την παραμικρή βοήθεια. «Πνιγήκαμε με ήλιο. Δεν ξέραμε προς τα που να πάμε. Μας έχουν εγκαταλείψει και απορούμε που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν έχουν γίνει με τα φράγματα και με τον καθαρισμό του ποταμιού. Κατανοούμε ότι θα είχαμε πλημμυρίσει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κανάκης, που κατάγεται από το Κουλούρι και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως αγρότης στον τόπο του.
Τέλος, στο Κουλούρι θεωρούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πλημμύρα του χωριού τους πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν, ώστε να γίνει αντιληπτό σε όλους το μαρτύριο που βιώνουν σε καθημερινή βάση, αναγκαζόμενοι να κινούνται μέσα σε λασπόνερα του μισού και ενός μέτρου κατά κύριο λόγο.