Λειψυδρία: Στρατηγικές και Σχέδια Αντιμετώπισης της Υδατικής Κρίσης από την ΕΥΔΑΠ

Λειψυδρία: Στρατηγικές και Σχέδια Αντιμετώπισης της Υδατικής Κρίσης από την ΕΥΔΑΠ

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της λειψυδρίας και της εξασφάλισης της υδροδότησης στις άνυδρες περιοχές της χώρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί σχέδιο που συνδυάζει έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με αφαλάτωση και αντλησιοταμίευση. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν περιοχές όπως οι Κυκλάδες, οι οποίες παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας, καθώς και ορισμένα νησιά του Αιγαίου, με κονδύλι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο κ. Σκυλακάκης απέστειλε το έγγραφο σε απάντηση της ερώτησης του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την κατάσταση στη Λέρο.

Τις επόμενες ημέρες, η Βουλή θα ενημερωθεί αναλυτικά από το υπουργείο για το ζήτημα της λειψυδρίας και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για τις συνέπειες της ανομβρίας και της ξηρασίας. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ότι πολλοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κυβερνητική αδράνεια και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

Η λειψυδρία έχει αναχθεί σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, με το Υπουργείο να έχει ήδη δεσμεύσει 90 εκατομμύρια ευρώ για άμεσα αναγκαία έργα ύδρευσης. Η ΕΥΔΑΠ επίσης έχει εκπονήσει σχέδιο που θα προχωρήσει άμεσα. Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, πρόκειται να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για την κατασκευή ταμιευτήρων στα νησιά, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για άρδευση και ύδρευση. Η κ. Σδούκου τόνισε ότι η κατασκευή τέτοιων ταμιευτήρων θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό.

Λίγες ημέρες πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, τα μέλη της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της ΕΥΔΑΠ και τα μοντέλα που εξετάζονται, δεδομένων των περιορισμένων βροχοπτώσεων στην Αττική τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, ενημέρωσε την επιτροπή σχετικά με την παρούσα κατάσταση. Τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι βροχοπτώσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί, με την Αττική να καταναλώνει περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ φέτος έχουν παρουσιάσει μείωση, καθώς από 1,1 δισ. κυβικά μέτρα τον Σεπτέμβριο του 2022, σήμερα έχουν πέσει στα 950 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η έλλειψη βροχής και χιονιού προμηνύει περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο τέλος της υδρολογικής περιόδου.

Η ΕΥΔΑΠ μελετά την προσθήκη εναλλακτικών πηγών νερού για την ενίσχυση των αποθεμάτων, όπως οι πηγές της Μαυροσουβάλας και του μέσου ρου του Κηφισού. Παρά την ενεργειακή επιβάρυνση, εξετάζεται η αξιοποίησή τους για την επίτευξη της διαρκούς υδροδότησης. Ο κ. Σαχίνης επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης του νερού και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει διάφορες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ανακύκλωση του νερού από την Ψυττάλεια και το Θριάσιο, η χρήση της αποθηκευμένης ποσότητας του Αδριάνειου Υδραγωγείου για την υδροδότηση πάρκων, η εμπλουτισμένη υδροφόρος ορίζοντας και η αξιοποίηση υποδομών για τη συλλογή ομβρίων υδάτων στις πολυκατοικίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ έθεσε επίσης το σενάριο της αφαλάτωσης, υπογραμμίζοντας τα σχετικά κόστη και τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται. Τέλος, ανέφερε τις υφιστάμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου και την προσδοκία ραγδαίας αντίστροφης πορείας για τη μείωση της σπατάλης νερού.

©

Loading