Ένα σπάνιο πουλί, πραγματικά απρόσμενο είδος, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο.
Ο πλούτος των πουλιών στο νησί του Αιγαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική του θέση, ουσιαστικά στο όριο της Ασίας.
Με αυτό το δεδομένο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες, ένα πραγματικά απρόσμενο είδος.
Ονομάζεται Σκουφοπετροκλής (από το αγγλικό Hooded Wheatear) και συνιστά εξαιρετική παρατήρηση για την ορνιθοπανίδα όχι μόνο της Λέσβου αλλά γενικότερα της χώρα μας, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μόλις καταγραφή του είδους στην Ελλάδα.
Το λατινικό του όνομα είναι Oenanthe monacha που σημαίνει: Οινάνθη (όνομα πουλιού που έδωσε ο ίδιος ο Αριστοτέλης και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πουλί των ανθισμένων αμπελιών», δηλαδή πουλί της Άνοιξης) ή μοναχός!
Πρόκειται για είδος επιδημητικό, δεν μεταναστεύει δηλαδή μένει μόνιμα στις περιοχές όπου εξαπλώνεται.
Τα νεαρά άτομα συχνά εντοπίζονται εκτός περιοχής εξάπλωσης και η καταγραφή τής Λέσβου αφορά σε ένα νεαρό αρσενικό.
Την τρέχουσα άνοιξη παρατηρείται μια εισροή του είδους, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δεδομένου οτι έχουν καταγραφεί ήδη τρία άτομα στη νότια Τουρκία (από τα συνολικά έξι που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα), τρία στην Κύπρο και ένα στον Λίβανο (η πρώτη καταγραφή για τη χώρα).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος, αναφέρει πως η Λέσβος είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί καθώς αναπαράγονται εδώ τρία είδη της οικογενείας των Πετροκλήδων (στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μόνο ένα!), και όλα έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν, ενώ ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική.
Πρόκειται για τα είδη:
– Σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη,
– Ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica), εξαπλώνεται μόνο στα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας -με αυτό μοιάζει ο Σκουφοπετροκλής, και
– Αμμοπετροκλής (Oenanthe isabellina), εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία και στην Ελλάδα αναπαράγεται μόνο στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ παρατηρείται στη νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Αττική) μόνο καθώς διέρχεται νωρίτερα την άνοιξη».
Οι Πετροκλήδες (Οινάνθες) αναγνωρίζονται από το άσπρο στη βάση της ουράς τους (που έχει όμως μαύρη ταινία στο τελείωμά της) και θα το δούμε μόνο όταν τα πουλιά πετούν ή το αρσενικό κάνει επίδειξη!
Σχετική φόρμα-αναφορά απεστάλη στην Ελληνική Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών, που αξιολογεί τέτοιου είδους παρατηρήσεις.
Δείτε επίσης: Καλαμαριά: Αλλάζει όψη το παραλιακό μέτωπο, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανάπλαση