Ανακαλύψτε τα πλούσια έθιμα και τους συμβολισμούς που συνδέονται με τις γιορτές στη Λέσβο. Η λαογραφία της Λέσβου περιλαμβάνει πλούσια έθιμα που συνδέονται με τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθένα από τα οποία φέρει μοναδικό συμβολισμό. Τα κάλαντα, για παράδειγμα, είχαν σκοπό να εξευμενίσουν τη Μοίρα, έναν άγνωστο θεό, όταν οι καλανταδόροι τραγουδούσαν στα σπίτια. Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, οι νοικοκυρές αναζητούσαν το αμίλητο νερό για καλή τύχη, ενώ η βασιλόπιτα και ο αργυρός παράς είχαν τον δικό τους συμβολισμό στην αναγνώριση των ευνοούμενων της Μοίρας.
Παράδοση επιτάσσει ότι τα μεσάνυχτα της παραμονής της νέας χρονιάς, κάθε νοικοκυρά άνοιγε τρεις δημόσιες βρύσες για να αφήσει το νερό να τρέχει, ευχόμενη να ανοίξουν οι τύχες του σπιτιού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της βασιλόπιτας, κάθε νοικοκυρά έπρεπε να ετοιμάσει και ένα καρπούζι, για να είναι έτοιμος ο Άγιος Βασίλης με τροφή.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι καλικάντζαροι εμφανίζονται κατά τις γιορτές, παίρνοντας κρέας και τρίχες από τα γουρούνια για τα φορέματά τους, και η φωτιά της παραχούτης έπρεπε να καίει όλη μέρα για να προφυλάξει το σπίτι.
Ακόμα, ο Άγιος Βασίλης επισκεπτόταν τα ζώα του σπιτιού, ρωτώντας αν είχαν παράπονα από τους ιδιοκτήτες τους. Οι οικογένειες τηρούσαν έθιμα, όπως το σπάσιμο ενός ροδιού στο κατώφλι, ευχόμενοι να σκορπίσουν τα αγαθά μέσα στο σπίτι.
Την παραμονή των Φώτων, οι νοικοκυρές σκορπούσαν τη στάχτη γύρω από το σπίτι, και οι καλικάντζαροι φεύγουν με την αγιαστούρα, συμβολίζοντας την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Εξαιρετική είναι και η πεποίθηση ότι τα παιδιά που γεννιόνταν αυτές τις ημέρες θα γίνονταν καλικάντζαροι αν δεν βαφτίζονταν στις Γιορτές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr