Λινού: «Έχουμε νεκρούς και από την παραλλαγή Όμικρον»
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Λινού: «Έχουμε νεκρούς και από την παραλλαγή Όμικρον»

Δηλώσεις για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και την παραλλαγή Όμικρον πραγματοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε λόγο για οποιαδήποτε ύφεση της πανδημίας, αφού εξακολουθούν να είναι πολλά τα κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα, τα οποία συντηρεί ο συγχρωτισμός σε εστίαση – διασκέδαση, σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς», ανέφερε αρχικά στο ethnos.gr η κ. Λινού.

Η ίδια, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνει ότι «υπάρχει πιθανότητα, χωρίς να μπορεί να ειπωθεί αυτό με βεβαιότητα, ότι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα σουβλίσουμε τον οβελία με μάσκες και μέτρα προστασίας σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι πρόωρο να μιλάμε για ύφεση της πανδημίας, διότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να δείχνουν ότι βιώνουμε μια ύφεση. Μπορεί να έχουμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου που φτάσαμε τις 50.000, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολλά», λέει στο ethnos.gr η κ. Λινού.

Και η όμικρον προκαλεί θανάτους και διασωληνώσεις

Σύμφωνα με την κ. Λινού μπορεί η παραλλαγή Δέλτα να προκαλούσε και να προκαλεί πολλές νοσήσεις βαριές, ωστόσο και η Όμικρον έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει... «κακό» και αυτό διότι «η Όμικρον είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική και προκαλεί ακόμα και δέκα φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τη Δέλτα, οπότε, μέσα στο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, υπάρχουν κάποιοι που θα διασωληνωθούν ή θα χάσουν τη ζωή τους.

Αυτοί είναι κυρίως οι ανεμβολίαστοι. Η Δέλτα προκαλούσε βαριά συμπτώματα σε λιγότερους ανθρώπους.

Η Όμικρον προκαλεί δέκα φορές περισσότερα κρούσματα και γι΄ αυτό έχουμε τον ίδιο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων με την εποχή που κυριαρχούσε η Δέλτα. Επίσης, η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί ανοσία.

Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει συνωστισμός, χωρίς να έχουμε πολλά μέτρα. Όπως, για παράδειγμα, στην εστίαση και τη διασκέδαση όπου για τους εμβολιασμένους η πληρότητα φτάνει στο 100%. Επίσης, συνωστισμός υπάρχει στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», τονίζει η κ. Λινού.

Τέλος, η ίδια σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί, πότε θα υποχωρήσουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Θα χρειαστεί χρόνος, για να γίνει αυτό, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το θάνατο και τα βαριά συμπτώματα.»

Δείτε επίσης: ΔΕΔΔΗΕ: Έτσι θα γίνει η αποζημίωση για διακοπές ρεύματος και ηλεκτρικές συσκευές

Loading