Λιβανός: «Αναζητούμε τρόπους για γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων»

Τρόπους για ταχεία εκτίμηση και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό ψάχνει το υπουργείο σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό.

Κατά την επίσκεψή του στον κάμπο της Αργολίδας ο κ. Λιβανός διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό, παρότι υπάρχουν συστήματα προστασίας από τον πάγο, τα οποία όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, δεν λειτούργησαν σωστά εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.

propoli

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι από τη μια οι αγρότες και από την άλλη ο τρόπος ασφάλισης της παραγωγής πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι τα πορτοκάλια έχουν ασφαλισθεί 0,22 ευρώ το στρέμμα και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι αγρότες με τον ΕΛΓΑ είναι δεσμευτικά.

Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα αδικηθεί και κανένας δεν θα ευνοηθεί εις βάρος άλλου» και ότι «κανένας υπάλληλος του ΕΛΓΑ δεν θα κάνει του κεφαλιού του», και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μια εβδομάδα παράταση για την υποβολή δηλώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων δήλωσε «ότι αποζημιώσεις που αφορούσαν στο 2017 και έπρεπε να έχει πληρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021» και συμπλήρωσε πως «ότι το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε στους αγρότες για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν οι ίδιοι ηλεκτρικό ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών έως 500 KW και ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για δυνατότητα κάθετης χρήσης του παραγομένου ηλεκτρικού ρεύματος και προτεραιότητας των αιτήσεων των αγροτών.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έξω από τη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε συγκεντρωθεί ομάδα παραγωγών, για να θέσουν τα προβλήματά τους. Σε διάλογο που είχε ο κ. Λιβανός με τον εκπρόσωπο των αγροτών Μιχάλη Κρόκο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης από τη μια και των ιδίων από την άλλη είναι κοινός, και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση άμεσης λύσης στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία – “Φρένο” στη σκέψη για χαλάρωση μέτρων

Loading