Λοκντάουν αλά “Μύκονος” σε Κρήτη και Σαντορίνη – Πλήγμα για την τοπική οικονομία, ανταπαντούν οι επιχειρηματίες (vid)

Λοκντάουν αλά “Μύκονος” σε Κρήτη και Σαντορίνη – Πλήγμα για την τοπική οικονομία, ανταπαντούν οι επιχειρηματίες (vid)

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά απ’ ό,τι φαίνεται, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Με οριζόντια μέτρα και ενισχυμένη επιτήρηση στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, την ώρα που η αμηχανία είναι διάχυτη στη Μύκονο, μετά τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλέον τουριστικό ελληνικό νησί.

Ήδη από τις έξι χθες το απόγευμα έχει ξεκινήσει η 24ωρη απαγόρευση της μουσικής στο νησί, ενώ έως τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τη πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, το καθεστώς του τοπικού λοκντάουν που επιβλήθηκε στο «νησί των ανέμων», ήταν αναγκαίο και ίσως χρειαστεί να επεκταθεί και σε άλλα νησιά.

Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα». 

«Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία» ανέφερε για τη Μύκονο η κ. Παγώνη. 

«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε. 

«Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα… Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα» σημείωσε ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για 8.000 και 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα. «Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση. Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα» σημείωσε πάντως. 

«Είναι υποτιμητικό να λένε σε εμάς τους γιατροί μη γιατροί κάντε το εμβόλιο. Είναι τραγικό αυτό…» δήλωσε η κ. Παγώνη. 

Αντίμετρα που προτείνουν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου

«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.

· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR,

Ζητούν παράλληλα, την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.

Στους δείκτες που οδηγούν σχεδόν αναπόδραστα σε νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με τη Μύκονο να εμφανίζει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή, δηλαδή το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο, οι 4 είναι κρούσματα εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως «οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει».

Δείτε επίσης: Φολέγανδρος: Σήμερα η κηδεία της Γαρυφαλλιάς – «Προσπάθησε να πάει στο λιμάνι να φύγει», ξεσπά ο πατέρας του κοριτσιού (Vid)

Loading

Play