Μ. Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα δεν είχε κάνει το χρέος της να τιμήσει τα θύματα της τρομοκρατίας

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα δεν είχε κάνει το χρέος της να τιμήσει τα θύματα της τρομοκρατίας

«Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί… Η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της στεκόμαστε όρθιοι… Μας πλήγωσαν αλλά δεν μας νίκησαν», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε μήνυμά του για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, που έχει καθιερωθεί η 11η Μαρτίου κάθε έτους.

Ο υπουργός, στο μήνυμά του, αναφέρει ότι «είναι χρέος ιερό και καθήκον η ψυχή και το μυαλό μας να είναι σε όλους αυτούς που πλήρωσαν με το αίμα τους τον φανατισμό, το μίσος και τη βία», ενώ σημειώνει ότι στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, η πολιτεία δεν είχε κάνει το χρέος της να τιμήσει επίσημα τα θύματα της τρομοκρατίας.

«Η πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, με την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, ήρθε για να βάλει το πρώτο λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια», επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλοι τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Από τη Μαδρίτη ως το Όσλο και από την Αθήνα ως το Παρίσι και το Μάντσεστερ, οι κοινωνίες μας έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες. Η τρομοκρατία δεν έχει χρώμα και ιδεολογία, πρέπει να είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε κάθε μορφή της. Σε όλες αυτές τις επιθέσεις στόχευσαν τη δημοκρατία, την κοινωνία, την καθημερινότητά μας. Μας πλήγωσαν, αλλά δεν μας νίκησαν. Η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της στεκόμαστε όρθιοι. Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί, όπως είναι και το κεντρικό ευρωπαϊκό σύνθημα της σημερινής ημέρας. Η ψυχή μας και το μυαλό μας είναι στα θύματα. Αυτό είναι το χρέος και το καθήκον μας. Είναι ένα χρέος ιερό σε όλους αυτούς που πλήρωσαν με το αίμα τους τον φανατισμό, το μίσος και τη βία. Οι πληγές τους είναι σημάδια στο σώμα της δημοκρατίας. Η Ευρώπη κάνει σημαντικά βήματα για την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων της τρομοκρατίας. Είναι όμως μία προσπάθεια που δεν θα σταματήσει ποτέ. Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια η Πολιτεία δεν είχε κάνει το χρέος της, να τιμήσει επίσημα σε μία εκδήλωση τα θύματα της τρομοκρατίας. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, με την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, ήρθε για να βάλει το πρώτο λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια. Τιμήσαμε τα θύματα και το επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν διάφορες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη και την προστασία τους, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλέγμα ασφάλειας και προστασίας. Η μνήμη των θυμάτων είναι το ισχυρότερο όπλο της δημοκρατίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η συγκολλητική ουσία των κοινωνιών μας. Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε!».

Οκτακόσιοι σαράντα επτά νεκροί και 5.770 νεκροί σε 20 χρόνια από την τρομοκρατία.

Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως στόχο αφενός να τιμά τη μνήμη των θυμάτων αφετέρου να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την απειλή της τρομοκρατίας.

Η επιλογή της 11ης Μαρτίου έγινε ως φόρος τιμής στις επιθέσεις στη Μαδρίτη, στις 11 Μαρτίου 2004, οι οποίες προκάλεσαν και τους περισσότερους νεκρούς από μία τρομοκρατική επίθεση σε χώρα της Ευρώπης ως σήμερα.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι η Ευρώπη, από το 2000 έως και το 2020, πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τρομοκρατίας όλων των μορφών (ισλαμιστική, ακροδεξιά, αναρχική-ακροαριστερή, αποσχιστική). Όπως αποτυπώνεται και σε σχετικό γράφημα που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο, έχουμε 847 νεκρούς και 5.770 τραυματίες. Επίθεση έχουν δεχτεί 16 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα που είχε γίνει στις 20-1-2020 και για να τιμήσει την 16η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, σήμερα, στις ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε όλα τα Δελτία Τύπου που εκδίδονται σήμερα, 11 Μαρτίου, καθιέρωσε ένα ειδικό σύμβολο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτήν την περίσταση.

Το σύμβολο, με χρώματα το πράσινο και το πορτοκαλί, έχει ως βάση το φυτό αθάνατος και τη φλόγα. Ο συμβολισμός του είναι η αθανασία της συλλογικής μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play