Μ. Συρεγγέλα: Εντός του 2022 θα ξεκινήσει η δραστηριοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες

Εντός του 2022 θα ξεκινήσει η δραστηριοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες, με σκοπό να αυξηθεί τόσο το ποσοστό των κοριτσιών που στρέφονται σε σπουδές θετικών επιστημών και STEM, όσο και το ποσοστό των γυναικών σε επιχειρήσεις που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα ενώ την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συναρμόδιων υπουργείων, με άλλους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από τον χώρο της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της απασχόλησης και των κοινωνικών φορέων, με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, και εκπροσώπους εταιρειών όπως πχ Microsoft, Oracle, Cisco για την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής.

propoli

Η πρωτοβουλία στοχεύει αφενός μεν στη θεματική συνεργασία κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων και φορέων της αγοράς, αφετέρου δε στη δέσμευσή τους ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας δεν θα προκαλεί αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας.

Η υφυπουργός σημείωσε ότι αν και στην ΕΕ βρίσκεται πολύ χαμηλά η χώρα μας στην κατάταξη για τις απασχολούμενες γυναίκες-ειδικούς στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, αντίθετα κινείται π άνω από το μέσο όρο της ΕΕ για τις γυναίκες με πτυχίο στα πεδία Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών (STEM).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διαΝΕΟσις «μεταξύ των ιδρυτών startups, στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία – 8 στους 10- είναι άνδρες, μια ανισότητα που παρατηρείται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν, κατά μέσο όρο, αντίστοιχη κατανομή μεταξύ των φύλων».

Το Κέντρο Καινοτομίας, λοιπόν, θα προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στους τομείς τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνιών αλλά και στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με επιστήμες όπως τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες.

Η δημιουργία του κέντρου θα βασιστεί στο μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γυναικών και Τεχνολογίας (ECWT) τον ευρωπαϊκός οργανισμό που βοηθάει στην μετρήσιμη αύξηση του αριθμού των γυναικών στην Ευρώπη σε καριέρες STEM και start-ups τεχνολογίας και θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας από την αντίστοιχη εφαρμογή στη Νορβηγία.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων:

  • Στον σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων που θα ενισχύουν την προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών σε σπουδές σε STEM και θα στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε επιχειρήσεις που θα βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.
  • Στη δημιουργία μίας πλατφόρμας για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίση συμμετοχή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γυναικείο ταλέντο.
  • Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων πολιτικών με βάση το φύλο, χρησιμοποιώντας μία προσέγγιση, βάσει δεδομένων.

Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν η υφυπουργός: «Αναγνωρίζεται πλέον από όλους η αναγκαιότητα για μία κοινή προσπάθεια μέσα από νέες προσεγγίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα γυναικών σε όλο το φάσμα επαγγελματικής σταδιοδρομίας στους τομείς υψηλής εξειδίκευσης και στην αντίστοιχη αγορά εργασίας».

Δείτε επίσης: Μ. Συρεγγέλα: Δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ισότιμη προώθηση γυναικών στην εργασία

Loading