Μ. Συρεγγέλα με τους γονείς δολοφονημένων νέων ανθρώπων: Οφείλουμε στο μέλλον και στην ίδια τη ζωή να σταματήσουμε τη βία (vid)

Μ. Συρεγγέλα με τους γονείς δολοφονημένων νέων ανθρώπων: Οφείλουμε στο μέλλον και στην ίδια τη ζωή να σταματήσουμε τη βία (vid)

Συζήτηση ουσίας και σε βάθος είχε νωρίτερα σήμερα η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, αρμόδια για θέματα ισότητας, Μαρία Συρεγγέλα με τους γονείς τεσσάρων νέων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν λόγω έμφυλης ή οπαδικής βίας στο πρόσφατο παρελθόν.

Η μητέρα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στην Φολέγανδρο, η μητέρα της 24χρονης Ερατούς που δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της στη Λέσβο, η μητέρα της 35χρονης Σοφίας την οποία δολοφόνησε ο πρώην σύζυγος της φίλης της και οι γονείς του ‘Αλκη που δολοφονήθηκε σε μια τυφλή ομαδική επίθεση βρέθηκαν όλοι μαζί στο γραφείο της κ. Συρεγγέλα για να μεταφέρουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους, μέσα από το αβάσταχτο βίωμα της απώλειας ενός παιδιού, προκειμένου, όπως οι ίδιοι είπαν, να μην θρηνήσουμε για άλλους νέους ανθρώπους.

Η κ. Αλέκα Μάκου, η κ. Ελένη Κρεμαστιώτη, η κ. Ρόζα Φωτιάδου και ο κ. Αριστείδης Καμπάνος με την σύζυγό του Μελίνα Κακουλίδου μαζί με την υφυπουργό κ. Συρεγγέλα φόρεσαν συμβολικά μια μπλούζα με τα μηνύματα «Τώρα μπορείς να μιλήσεις», «Κατά της βίας, υπέρ των γυναικών» και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε υφίσταται βίαιη συμπεριφορά, δωρεάν, με απόλυτη εχεμύθεια, όλο το 24ωρο και κάθε ημέρα του χρόνου. Η συγκεκριμένη γραμμή προσφέρει στήριξη και συμβουλές σε θύματα ή οικεία πρόσωπα κάποιου θύματος για να του συμπαρασταθούν αλλά και μπορεί να παραπέμψει κατάλληλα περιστατικά ώστε να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο προς ένα ασφαλές και απόρρητο περιβάλλον.

«Δεν μπορούμε πια να υποκρινόμαστε, να αδιαφορούμε ή να ανεχόμαστε καμιά μορφή βίας. Δεν μπορούμε να σιωπούμε και να στρέφουμε το πρόσωπο αλλού. Το οφείλουμε σε κάθε γυναίκα και κορίτσι που πόνεσε, κακοποιήθηκε ή δολοφονήθηκε. Το οφείλουμε στις μανάδες μας, τις αδερφές, τις κόρες και ανιψιές μας, στις φίλες μας. Κυρίως όμως το οφείλουμε στο μέλλον και στην ίδια τη ζωή» σημείωσε κατά τη συνάντηση η υφυπουργός, η οποία μάλιστα ενημέρωσε τους γονείς ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό η εφαρμογή για το «Κουμπί Πανικού» (panic button) το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι γονείς ευχαρίστησαν την κ. Συρεγγέλα για τη στήριξή της αλλά επεσήμαναν ότι πέραν της απώλειας των παιδιών τους, έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα δικαστικά έξοδα για την δικαίωσή τους και δεν λαμβάνουν για διάφορους λόγους, όπως π.χ. η απόσταση, επαρκή ψυχολογική στήριξη από την Πολιτεία, γεγονός που τους σπρώχνει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και επιπλέον ψυχικής οδύνης. Η κ. Συρεγγέλα ζήτησε από τους γονείς να τις μεταφέρουν ακριβώς τα κενά που εντοπίζουν οι ίδιοι, ώστε να εργαστούν μαζί, όχι μόνο στην καλύτερη αντιμετώπιση εκ των υστέρων ενός τραγικού περιστατικού αλλά κυρίως για την πρόληψη της βίας όποια μορφή και εάν παίρνει.

Τα αιτήματα των γονέων

Στη λίστα των αιτημάτων που κατέθεσαν οι πέντε γονείς περιλαμβάνονται η αναγνώριση «του όρου γυναικοκτονία, η πλήρης οικονομική απαλλαγή από τα έξοδα δικαστηρίου σε τέτοιες υποθέσεις», οι καταδικασμένοι εγκληματίες να επωμίζονται και τα δικά τους έξοδα όταν προχωρούν σε έφεση, η Πολιτεία να τους συνδράμει για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στους τόπους όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις όταν διαφέρουν από τον τόπο κατοικίας τους, η δωρεάν ψυχοθεραπευτική στήριξη των οικογενείων που βιώνουν αυτή την τεράστια απώλεια.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Ελένη Κρεμαστιώτη της οποίας η κόρη άφησε πίσω ένα παιδί που πλέον είναι πέντε ετών, κάνει ερωτήσεις και αναζητά απαντήσεις και δεν υπάρχει η σταθερή, συνεπής ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται η ίδια και το παιδί για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο τραγικό συμβάν. Για τους ίδιους λόγους, οι γονείς των δολοφονημένων νέων ανθρώπων ζητούν την αποκατάσταση των παιδιών που ενδεχομένως έχουν χάσει τους γονείς τους αλλά και τη συνδρομή της Πολιτείας για την δική τους επαγγελματική αποκατάσταση αφού από γιαγιάδες βρέθηκαν στη θέση να πρέπει να γίνουν και μητέρες για τα εγγόνια τους. Τα αιτήματα των γονέων καταλήγουν με τη φράση «τα ισόβια να είναι ισόβια».

Μεταξύ των προτάσεων για την πρόληψη της βίας, οι γονείς των 5 δολοφονημένων νέων πρότειναν να λειτουργήσουν σχολές γονέων, να εισαχθούν από τις πρώτες τάξης του δημοτικού μαθήματα ενσυναίσθησης, να υπάρχουν σε όλες τις σχολικές μονάδες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που θα είναι σε θέση με μια μόνιμη σχέση με τα παιδιά να αξιολογήσουν τον ψυχισμό τους και να τα συνδράμουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το βάρος έπεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ευθύνη της κάθε οικογένειας και στην ανατροφή των αγοριών που οδηγούνται στο έγκλημα, καθώς όπως ανέφερε ο πατέρας του ‘Αλκη, «μέχρι να φτάσουν στη δολοφονία έχουν εξαντλήσει όλη την προηγούμενη διαδρομή της παραβατικότητας», χωρίς η οικογένεια ή η Πολιτεία να έχει σπάσει την αλυσίδα της βίας. Η κ. Συρεγγέλα δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς θα εξετάσει τα αιτήματα και την δυνατότητα υλοποίησής τους, ενημέρωσε τους γονείς για τις υπάρχουσες δομές και τα βήματα μπροστά που έχουν ήδη γίνει, όπως για παράδειγμα η επιδότηση της εργασίας για δύο χρόνια οποιασδήποτε κακοποιημένης γυναίκας φιλοξενείται σε ξενώνα για την ασφάλειά της, έτσι ώστε να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία στο δρόμο για την πλήρη ανεξαρτησία της.

Όπως χαρακτηρίστηκα υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα «ακόμα και μια γυναίκα να χάνεται, ακόμα και ένας νέος άνθρωπος σε τέτοια εγκλήματα βίας είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να το αποτρέψουμε, για να το προλάβουμε».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play