Μαγιορκίνης: Πιθανό τέλος της μάσκας τον Ιούνιο – Η οξεία ηπατίτιδα και ο νοσοκομειακός μύκητας

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια σταθεροποίηση ή ύφεση ένα πλατό μπορεί να δούμε και μικρή αύξηση αλλά βλέπουμε μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και στον αριθμό των διασωληνωμένων, είμαστε σε φάση ύφεσης» είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι απολύτως λογικό να σταματήσει κάποια στιγμή και το μέτρο των μασκών, εάν και εφόσον η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίσει να απομειούται όποια μέτρα οριζόντια υπάρχουν αυτή τη στιγμή να περάσουν σταδιακά σε απόσυρση» εξήγησε ο καθηγητής. «Δείκτης μας για να τα επιβάλλουμε ή να τα αφαιρέσουμε θα είναι από εδώ και σήμερα το ΕΣΥ. Είναι ο απόλυτος δείκτης». 

Ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να γίνει τον επόμενο μήνα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πιθανό. «Οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας στις κοινωνικές τους επαφές, είναι υπερεπαρκείς οι μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα κι αν ο άλλος δεν φοράει μάσκα» είπε. 

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Σπάνια επιπλοκή, όχι ιός

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση την τελευταία εβδομάδα που αφορά τις αναφορές, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτές οι αναφορές διαγνώσθηκαν σε άλλα χρονικά σημεία πρόσφατα, κι αυτό γίνεται γιατί έγινε μια απόπειρα αναζήτησης κρουσμάτων τους τελευταίους έξι μήνες σε διάφορες χώρες. 

«Δεν έχουμε κάποιες νέες αναφορές, η καμπύλη του Ηνωμένου Βασιλείου έδειχνε ότι η κορύφωση έγινε τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, αλλά αυτό αναμένεται να το δούμε… Αυτά που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι μια σπάνια επιπλοκή, όχι ένας ιός που εξαπλώνεται και  περιμένουμε να εξαπλωθεί» τόνισε.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που εμφάνισαν αυτή τη σπάνια επιπλοκή σχεδόν όλα είχαν και τον αδενοϊό 41. Η συχνότητα στην κοινότητα είναι γύρω στο 5% με 10%» εξήγησε. 

Νοσοκομειακός μύκητας

Για τον νοσοκομειακό μύκητα ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχει μεγάλη αντοχή, αποικίζει άψυχες επιφάνειες, δηλαδή περιοχές στο νοσοκομείο οι οποίες δύσκολα καθαρίζονται, δε φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει σε υγιείς ανθρώπους κάτι, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για ανοσοκατεσταλμένους για ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ. 


 

{DATE]

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κύπρος μόνη χώρα στην ΕΕ όπου η πλειοψηφία δεν θεωρεί κύρια υπεύθυνη τη Ρωσία