Μαίνεται η φωτιά στο παρθένο δάσος της Δαδιάς για 7η μέρα – Μεγάλη οικολογική καταστροφή
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Μαίνεται η φωτιά στο παρθένο δάσος της Δαδιάς για 7η μέρα – Μεγάλη οικολογική καταστροφή

Δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος – Έχει καεί περίπου 12% της περιοχής Natura

Πάνω από 34.000 στρέμματα έχει κατακάψει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, που καίγεται εδώ και έξι ημέρες. Νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης δείχνει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο. Ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου, η αδυναμία πρόσβασης και οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 320 πυροσβέστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και οι υλοτόμοι που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης για να κόψουν την εξάπλωση της φωτιάς προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Από νωρίς το πρωί στη μάχη της κατάσβεσης έχουν πέσει και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Κάηκε ήδη το 12% της περιοχής Natura στη Δαδιά

Τη μεγάλη καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί στην πυρκαγιά που καεί εδώ και μέρες στο Σουφλί Έβρου, αποτυπώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών /meteo.gr.

Σύμφωνα με εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2, η εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί (έως και στις 12:10 το μεσημέρι της Τρίτης) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Σημειώνεται ότι η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς).

Σύμφωνα πάντα με το meteo, η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 

Σε κάθε περίπτωση συντελείται μια απίστευτη οικολογική τραγωδία στον Έβρο, καθώς η φωτιά κατατρώει το πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου που αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.

Μέτρα αποκατάστασης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αναμένουν το σβήσιμο της φωτιάς για να καθορίσουν τα πρώτα μέτρα αποκατάστασης. «Μόλις χαρτογραφηθεί η καμένη περιοχή, θα στείλουμε κλιμάκια διαφόρων ειδικοτήτων, με πιο σημαντικό τη Διεύθυνση Αναδασώσεων του υπουργείου, για να καταγράψουν τις κλίσεις, τις λεκάνες απορροής και να δούμε αν χρειάζονται αντιδιαβρωτικά έργα», λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. «Με δική μου οδηγία ο ΟΦΥΠΕΚΑ ενεργοποίησε το ευρωπαϊκό εργαλείο “Επανάκαμψη της βιοποικιλότητας και του βιοτικού φυσικού κεφαλαίου μετά από πυρκαγιές”, που θα βοηθήσει να καταγραφεί τι βιοποικιλότητα απέμεινε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψει».

Δείτε επίσης: Έβρος: Σωτήρια βροχή στο δάσος της Δαδιάς

Loading

[ajax_load_more id="1826654094" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true"]