Μακεδονία και Θεσσαλία παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση σε καύσωνες τα καλοκαίρια

Μελέτη έδειξε τις περιοχές που σημειώθηκαν οι περισσότεροι καύσωνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημαντικές αλλαγές στο κλίμα και στα οικοσυστήματα έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα και τις θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα μας.

propoli

Οι παρατεταμένοι καύσωνες επηρεάζουν τη θερμοφυσιολογία του ανθρώπου, δημιουργώντας θερμικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πρόωρο θάνατο, καθώς θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Με τις κλιματολογικές ασναλύσεις των χαρακτηριστικών και των τάσεων των καυσώνων είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περιπτώσεις που ο υδράργυρος πρόκειται να χτυπήσει «κόκκινο», ώστε και οι τοπικές αρχές να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η ιστοσελίδα meteo.gr δημοσίευσαν ένα άρθρο στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Climate, όπου παρουσιάζεται η κλιματολογική μεταβολή στην Ελλάδα από το 1950 έως και το 2020.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 0,7 καύσωνες ετησίως από το 1950 έως το 2020. Η μέση τιμή αυτή έχει αυξηθεί σε 1,1 καύσωνα ετησίως από το 1990 έως το 2020.

Η διάρκεια των επεισοδίων καύσωνα κυμαίνεται από 3,7 έως 7,5 ημέρες κατά μέσο όρο.

Υπάρχει αυξητική τάση σε όλα τα χαρακτηριστικά των καυσώνων (π.χ. ένταση, διάρκεια, συχνότητα εμφάνισης) την περίοδο 1950 – 2020.

Οι περιοχές της Ελλάδας που βιώνουν τουλάχιστον έναν καύσωνα ετησίως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 και μετά.

Οι περιοχές της χώρας μας στις οποίες έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των επεισοδίων καύσωνα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καυσώνων που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο.

Δείτε επίσης:

Loading