Μαρία Θεοδωρίδου: “Από 5 Μάϊου στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson”- Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Την οριστική έγκριση για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα, από την άλλη Τετάρτη 5 Μάϊου, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε ως τώρα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα, όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

propoli

«Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, όπως και η επιτήρηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Επίσης, πρόσθεσε πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι πολύ χρήσιμο, μιας και θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά από τα 15, άνω των 50 ετών.

Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca, επεσήμανε ότι άν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, αν αυτό τον εξυπηρετεί, έχει τη δυνατότητα να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες, αντί για 12.

«Υπάρχει αυτή η ευελιξία μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, αντί για 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση να γίνεται εάν κάποιος το επιθυμεί μετά από τις 8 εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, το οποίο θα εξακολουθεί να είναι προστατευτικό, ακόμα και αν ο εμβολιασμός διεξαχθεί μετά από οκτώ εβδομάδες.

ΠΕΡΙ ΕΓΚΥΩΝ

Όσον αφορά στο εμβολιασμό των εγκύων, υποστήριξε ότι έχουμε ασφαλή δεδομένα για τα εμβόλια της Pfizer και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για αυτά της Astra Zeneca.

Όπως διευκρίνισε, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια MRNA ( Phizer – Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους, όπως προέκυψε από μεγάλη μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια τόνισε ότι τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί, ζητούμενο είναι το 100% της ασφαλείας, και αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται να καθυστερήσουν.

«Αν εμβολιαστεί μία γυναίκα η οποία είναι έγκυος και δεν το γνώριζε, με ένα εμβόλιο ιικού φορέα, δεν σημαίνει ότι σταματάει την κύηση – και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την αναπαραγωγική διαδικασία νέων γυναικών αυτή η επιστημονική αναμονή», δήλωσε η κα Θεοδωρίδου, λέγοντας ακόμα πως προς το παρόν «είναι προτιμότερο μία γυναίκα που εγκυμονεί τώρα να εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο MRNA όπου έχουμε 100% ασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως η πιθανή 3η δόση ενός εμβολίου όπως αυτό της Pfizer «θα καθοριστεί όταν θα έχουμε επαρκή στοιχεία από τις δύο δόσεις που γίνονται ήδη. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τρίτη δόση. Πιθανότατα. Και να είναι προσαρμοσμένη στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται».

Ακόμα, ερωτηθείσα για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που συσχετίστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ,  είπε ότι «το Ισραήλ έχει ένα άριστο σύστημα καταγραφής και εξετάζει την χρονολογική συσχέτιση του εμβολίου με 60 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν στα 5 εκατομμύρια δόσεων. Όλα θα διερευνηθούν λεπτομερώς και θα έχουμε απαντήσεις και γι’ αυτό το θέμα”.

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Τέλος, μιλώντας για τις μεταλλάξεις και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι «οι γενετιστές μας έχουν προειδοποιήσει ότι θα έχουμε μεταλλάξεις» και όπως εξήγησε, η ινδική μετάλλαξη περιέχει γονίδια των μεταλλάξεων της Ν.Αφρικής και της Βραζιλίας. «Όμως φαίνεται να έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς δείχνει να αποδυναμώνεται η μεταδοτικότητά της, όπου επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί και στην Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για την μεταδοτικότητα άλλων μεταλλάξεων.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: “Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για ηλικίες 30-39, στις 29/4 για τους 40-44 και 1/5 για τους 45-49”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading