Μαρία Θεοδωρίδου: “Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να γίνονται και σε εγκύους, ασφαλής και ο θηλασμός”

Την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της “Johnson & Johnson” που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στην Ελλάδα, βάσει αρχικού σχεδιασμού, εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ανέφερε ότι στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών.

Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι κυριότερό του αβαντάζ είναι η μία δόση και η προστασία του αρχίζει μετά από 14 μέρες, ενώ και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες.

«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου», είπε, συστήνοντας υπομονή ως τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε ακόμα μνεία στην επικαιροποίηση των οδηγιών όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον covid-19.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων, τονίζοντας οτι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου για την ιδιαίτερη κατηγορία τους.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως, ενώ ο θηλασμός είναι επίσης ασφαλής.

Δείτε επίσης: Πάσχα: Συνομιλία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ