Μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς δημιουργούν ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια και… high tech φωλιές (ΦΩΤΟ)
Το υπό κατασκευή ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο

Μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς δημιουργούν ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια και… high tech φωλιές (ΦΩΤΟ)

Πρόκειται για δύο προσπάθειες που ανάλογές τους δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Σε μια αν μη τι άλλο πρωτοποριακή κίνηση έχουν προχωρήσει οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του γυμνασίου κατασκευάζουν το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο ταράτσας, για το οποίο μάλιστα δε χρειάζεται ούτε μια άδεια, αφού μπορεί να μεταφέρεται σε οποιονδήποτε χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος θα είναι ευήλιος.

Ο καθηγητής τεχνολογίας και υποδιευθυντής του γυμνασίου κ. Σταύρος Κατσαρώνας μίλησε στην politic για το συγκεκριμένο εγχείρημα και σχολίασε ότι γίνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή πληροφορικής Κωνσταντίνο Ντίνου στα πλαίσια του διαγωνισμού Junior Achievement της μαθητικής εικονικής επιχείρησης. Αρχικά ο κ. Κατσαρώνας ανέφερε ότι η inspirational mentor της προσπάθειας είναι η ιδιοκτήτρια της ELVIAL κ. Ασημίνα Τζίκα.

«Υλοποιούμε ένα έξυπνο μικρό και αυτόνομο θερμοκήπιο ταράτσας, προκειμένου να δώσουν τα παιδιά μια λύση στην αστική γεωργία και να αλλάξουν τον τρόπο που θα τρέφονται οι πόλεις στο μέλλον. Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο έχει στην οροφή του ένα φωτοβολταϊκό το οποίο παίρνει την ενέργεια από τον ήλιο και την κάνει ηλεκτρική, και ένα μέρος της τη χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του θερμοκηπίου και ένα άλλο μέρος το δίνει στο χρήστη του θερμοκηπίου. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει και τροφή και ενέργεια» τόνισε αρχικά ο κ. Κατσαρώνας.

Για τη βασική διαφορά ενός απλού θερμοκηπίου με αυτό που ετοιμάζουν οι μαθητές είπε:

«Αυτό το θερμοκήπιο είναι μικρό και ευέλικτο. Είναι πάνω σε ρόδες άρα δε χρειάζεται άδεια για να μπει σε μια ταράτσα. Είναι έξυπνο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο χρήστης δεν κάνει τίποτα απολύτως, αφού διαθέτει υδροπονικό σύστημα. Με μια καλλιέργεια θα μπορεί κάποιος να παίρνει 70 με 80 φυτά. Στο θερμοκήπιο θα υπάρχει και ένας ειδικός φωτισμός grow light για τις μέρες που θα έχει συννεφιά. Τα δεδομένα της καλλιέργειας θα στέλνονται σε ένα cloud απ’ το οποίο θα μπορεί ο χρήστης να το παρακολουθεί όποτε θέλει. Ακόμη και τα θρεπτικά συστατικά θα τα συμπληρώνει μόνο του.

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις και περιβαλλοντικά αφού για να έρθουν αυτές οι τροφές για να έρθουν στην πόλη θα χρειάζονταν χιλιόμετρα, ενώ μειώνονται και οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιεί κανείς».

«Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη»

«Το όλο εγχείρημα στη μορφή που το έχουν φέρει τα παιδιά είναι μοναδικό στην Ελλάδα και θα έλεγα και στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη» συνέχισε ο κ. Κατσαρώνας.

Τι μπορεί να καλλιεργήσει κανείς

Παράλληλα ο κ. Κατσαρώνας μίλησε και για το τι προϊόντα μπορούν να καλλιεργηθούν σ’ αυτό το θερμοκήπιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε κάποιος να καλλιεργήσει φυλλώδη λαχανικά.

«Σ’ αυτό το θερμοκήπιο μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος φυλλώδη λαχανικά, σαλάτες, μαρούλι κυρίως, βότανα, φρούτα όπως φράουλα, μικρά ντοματάκια, και πιπεριές» είπε ο κ. Κατσαρώνας.

«Ο κ. Ζέρβας όταν συναντηθήκαμε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ενθουσιάστηκε με την ιδέα των παιδιών. Ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα είναι αρωγός μας και θα μας βοηθήσει όπου χρειαζόμαστε βοήθεια» είπε στο τέλος.

Η… high tech φωλιά για το κιρκινέζι

Εκτός από το ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο βέβαια, οι μαθητές του συγκεκριμένου γυμνασίου, σε συνεργασία με το τμήμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα σχολεία θα ασχοληθούν και με το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα ένα από αυτά τα προγράμματα λέγεται climate detectives και όπως είπε ο κ. Κατσαρώνας, θα εξεταστεί το πρόβλημα της ξηρασίας και της επίπτωσής της σε ένα πουλί το οποίο λέγεται κιρκινέζι.

Πρόκειται για ένα μικρό γεράκι το οποίο βρίσκεται σε «κόκκινη» λίστα συναγερμού στην Ευρώπη για εξαφάνιση. «Αυτό θα γίνει στο χωριό Ανθόφυτο όπου ζει κυρίως αυτό το πουλί. Θα συνεργαστούμε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Θα τοποθετήσουν αυτοί κάποιες φωλιές στο συγκεκριμένο χωριό, κι εμείς μερικές από αυτές θα τις κάνουμε high tech.

Θα τοποθετήσουμε αισθητήρες και θα τις κάνουμε έξυπνες φωλιές οι οποίες θα παρακολουθούν κάποιες δραστηριότητες του πουλιού όπως το πόσες φορές εισέρχεται και εξέρχεται από τη φωλιά. Θα βλέπουμε επίσης και τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας αλλά και εξωτερικούς παράγοντες. Με αυτόν τον τρόπο, σε βάθος τριών χρόνων θα βοηθήσουμε την Εταιρία να βγάλει κάποια συμπεράσματα, ενώ είναι κάτι μοναδικό αφού μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν έξυπνες φωλιές» ανέφερε ο κ. Κατσαρώνας.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κιλκίς

Loading