Το Μαζί για το Παιδί και η επιστημονική του ομάδα παρέχουν πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο που οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο των εορτών.
Η περίοδος των εορτών, ενώ συχνά είναι γεμάτη χαρά, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική για οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα ή αλλαγές στην οικογενειακή δομή, όπως διαζύγια ή απώλειες. Η αδυναμία των γονέων να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των παιδιών τους μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανεπάρκειας και ενοχής, με συνέπεια τη δημιουργία συγκρούσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο, προσφέροντας αγάπη και στήριξη στα παιδιά τους για να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας.
Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και την ένταση στο οικογενειακό περιβάλλον. Η αντίδρασή τους ποικίλλει και μπορεί να εκφράζεται με ανασφάλεια ή θλίψη, ανάλογα με την ηλικία και την συναισθηματική τους ωριμότητα. Η επικοινωνία αποτελεί κλειδί για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν σαφείς και κατανοητές πληροφορίες, προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού, επιτρέποντας τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Όταν οι γονείς προετοιμάζονται για να συζητήσουν περίπλοκα θέματα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουν ότι κατανοούν πλήρως την κατάσταση και να συμφωνήσουν για το ποια πληροφορίες θα μοιραστούν και με ποιον τρόπο. Επιπλέον, είναι κρίσιμο να διαβεβαιώνουν τα παιδιά για την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους, ώστε να μειώνεται η αβεβαιότητα που μπορεί να βιώνουν.
Η στήριξη και η αποδοχή είναι πολύτιμα «δώρα» για τα παιδιά, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορούν να ενισχύσουν τις οικογενειακές σχέσεις.
Που μπορώ να απευθυνθώ;
* Για το πώς να προσεγγίσετε τα παιδιά σε δύσκολες οικογενειακές περιόδους: 11525
* Για να μιλήσετε για πένθος-θρήνο στα παιδιά: Μέριμνα 210 6463622
* Για συμβουλευτική για θέματα που αφορούν ενήλικες ως προς τη διαχείριση ψυχοπιεστικών συνθηκών: 10306
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ