Με παράλογα και άδικα μέτρα δεν εξαλείφεται η οπαδική βία

Με παράλογα και άδικα μέτρα δεν εξαλείφεται η οπαδική βία

Η κυβέρνηση πήγε να τα βάλει με τους «μεγάλους» παίρνοντας μια απόφαση που τους επηρεάζει λιγότερο. Σαν να λέμε ότι στον πόλεμο τα βάζουμε με τους άμαχους.

Γράφει ο Δημήτρης Κετικίδης

Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι. Κεκλεισμένων των θυρών λένε τα παιχνίδια της Super League 1 μέχρι 12 Φεβρουαρίου λόγω των επεισοδίων που έγιναν στου Ρέντη. Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την πάταξη της οπαδικής βίας. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά τα ξανά ακούω.

Αύριο θα ζητηθεί από την Εισαγγελία η ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς. Φτάσαμε στο 2023 για να γίνει, αλλά όσο να ‘ναι είναι μια πρόοδος. Εν τω μεταξύ η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι απαγορεύουν στους οπαδούς να πάνε στο γήπεδο, την ώρα που τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά γίνονται εκτός γηπέδων.

Δεν είναι ότι διαφωνώ απόλυτα με την τακτική των κεκλεισμένων. Στη χώρα που ζούμε, σε κάποιες περιπτώσεις όπως ο τελικός Κυπέλλου δυστυχώς επιβάλλεται αφού δεν είμαστε άνθρωποι. Το θέμα όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι άλλο. Ποιος την πληρώνει πραγματικά με αυτήν την απόφαση; Οι μικροί ή οι μεγάλοι; Σίγουρα οι μικροί και ο λόγος είναι απλός.

Δεν είναι το ίδιο να χάνεις λεφτά αλλά να έχεις από πίσω μεγάλους επιχειρηματίες ή έσοδα από ευρωπαϊκές πορείες, με το να είσαι η οποιαδήποτε επαρχιακή ομάδα και να περιμένεις παιχνίδι με τους «μεγάλους» για να βγάλεις τον μήνα. Απλό και κατανοητό σε όλους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις.

Άρα λοιπόν το παρατεταμένο κλείσιμο των γηπέδων δημιουργεί μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία σ’ αυτούς που δεν έφταιξαν ποτέ. Εκτός απ’ αυτό, η πρόσφατη ιστορία μας έδειξε ότι δεν λειτουργεί. Είναι λες και είμαστε σε πόλεμο, και παίρνουμε αποφάσεις που θα ζημιώσουν περισσότερο τους άμαχους.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν ξέρει πότε θα αποφασίσουν οι διαιτητές να ξανά σφυρίξουν. Θέτω λοιπόν ένα ερώτημα. Αν αποφασίσουν να τραβήξουν κι άλλο την αποχή και να τη λήξουν τον Φεβρουάριο τι θα γίνει; Θα επιστρέψουν οι οπαδοί στα γήπεδα χωρίς να έχει υπάρξει επί της ουσίας τιμωρία; Ναι, σ’ αυτό το κράτος είμαστε ικανοί και γι’ αυτό.

Στην Ελλάδα ενώ βγαίνει ανακοίνωση από οπαδική σελίδα η οποία στοχοποιεί δημοσιογράφους με την απειλή ότι «θα σας μαζέψουμε» δεν έχει επέμβει ακόμη Εισαγγελέας για να βρεθούν οι διαχειριστές της σελίδας.

Θα επανεξεταστεί λένε το μέτρο στις 12 Φεβρουαρίου λες και μιλάμε για πανδημία και όχι για μάστιγα. Δηλαδή αν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου δεν έχουμε κανένα περιστατικό θα ανοίξουν τα γήπεδα, και αν γίνουν ξανά επεισόδια θα κλείσουν πάλι;

Επίσης όσο κι αν προσπαθώ, δε μπορώ να βρω λογική στο να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά με κόσμο οι αγώνες όλων των υπόλοιπων αθλημάτων.

Δηλαδή δε θα μπορούν οι οπαδοί να πετάξουν φωτοβολίδα σε αγώνα Super League αλλά θα μπορούν στη Basket League και στη Volley League, ειδικά όταν συζητάμε εδώ και τέσσερις μέρες για επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Στην περίπτωση του Ρέντη, θεωρώ γελοίο το να ακούμε την υπεράσπιση του νεαρού να ισχυρίζεται ότι δεν είμαστε σίγουροι για το από ποια φωτοβολίδα τραυματίστηκε ο αστυνομικός. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι το ότι πέταξε και ο ίδιος φωτοβολίδα, αλλά το αν τραυμάτισε αυτός τον αστυνομικό. Ας αρχίσουμε λοιπόν όλοι μας να πυροβολούμε από αύριο, κι αν δεν σκοτώσουμε κανέναν, όλα καλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ποινές για τους παραβάτες δεν πρέπει να έχουν ελαφρυντικά. Όταν κάτι γίνεται οργανωμένα και με καθοδηγητές, σημαίνει ότι γίνεται συνειδητά.

Και κάτι τελευταίο. Οι οπαδοί στην αρχή της σεζόν πληρώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να εξασφαλίσουν εισιτήριο διαρκείας για όλη τη χρονιά. Με το να μην τους δίνεται η δυνατότητα να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους για ένα διάστημα δύο μηνών, χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι των αγώνων. Θα αποζημιωθούν; Κανείς δεν ξέρει. Απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος που να καθιστά υποχρεωτική την αποζημίωση, είναι στο χέρι των ΠΑΕ. Αν γουστάρουν θα τα δώσουν, αν δε γουστάρουν όχι.

Αφού λοιπόν – κακώς – δεν υπάρχει νόμος, όλες οι ΠΑΕ θα πρέπει να αποφασίσουν από μόνες τους να αποζημιώσουν τους οπαδούς. Αλλιώς δεν τους σέβονται.

Δείτε επίσης: Οπαδική βία: Οι ανακοινώσεις διά στόματος Π. Μαρινάκη – Κλειστά έως τις 12 Φεβρουαρίου τα γήπεδα της Super League 1 (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading

Play