Μόνο δύο κενές ΜΕΘ Covid στον Ευαγγελισμό

Ρεπορτάζ: Γιάννης Συμεωνίδης

propoli

Με τη διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του “Ευαγγελισμού”, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Politic”, η διοίκηση διεμήνυσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πως έγιναν πάνω από 400 προσλήψεις στο νοσοκομείο το τελευταίο εξάμηνο.

Αυτό, ωστόσο, διαψεύδεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι μας κάνουν λόγο για μεταφορά προσωπικού, ανανεώσεις συμβάσεων και πρόσληψη μόλις 120 ατόμων επικουρικού προσωπικού από κονδύλια, μάλιστα, της Περιφέρειας Αττικής κι όχι του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια ώρα, έχει κοπεί η λειτουργία του νοσοκομείου στο μισό και οι 22 από τις 24 ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει στο Politic το μέλος του Δ.Σ. των Εργαζομένων του “Ευαγγελισμού”, Φωτεινή Καρυστινακη.

«Το νοσοκομείο έβαλε άλλη μία μονάδα την προηγούμενη εβδομάδα, στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τα κρεβάτια ήταν 18 και τα κάναμε 24. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε, οι ΜΕΘ οι οποίες είναι κατειλημμένες είναι 22 αλλά αυτό όπως κατανοείται αλλάζει ώρα με την ώρα, καθώς οι ασθενείς είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και στις κλινικές και μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή».

Αναφορικά με τις προσλήψεις, η κ. Καρυστικάκη τόνισε: «Είναι προφανές ότι δεν ισχύει αυτό που είπε η διοίκηση για τις προσλήψεις και δεν μπορεί να ισχύει, γιατί είναι πασιφανές πως έχει μειωθεί η λειτουργία του “Ευαγγελισμού” στο μισό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χειρουργεία από 13 αίθουσες που λειτουργούσαν μέχρι 5 Σεπτέμβρη, ξαφνικά λειτουργούν οι 7. Κλείσαμε δηλαδή έξι αίθουσες για να μεταφερθεί νοσηλευτικό προσωπικό από τα χειρουργεία προς τις μονάδες και τα τμήματα Covid. O κ. Διοικητής όταν λέει για 400 άτομα, μπερδεύει τους 120 επικουρικούς μαζί τους 80 του ΟΑΕΔ που ανανεώθηκε η σύμβαση τους και να πούμε αριθμητικά ότι πάρθηκαν γύρω στα 120 άτομα, ενός κονδυλίου μέσω covid. Αυτοί προσελήφθησαν τον Μάρτιο και η κυβέρνηση κατάφερε να βρει ένα κονδύλι να τους πληρώσει τέλος Αυγούστου. Το κονδύλι αυτό δεν το βρήκε μέσα από το υπουργείο αλλά μέσω του κ. Πατούλη, που άντλησε ένα κονδύλι για κοινωνική πολιτική από την Περιφέρεια Αττικής 100 εκατομμυρίων. Μιλάμε για προσλήψεις ορισμένου χρόνου καθώς είναι χαρακτηριστική η απάθεια της κυβέρνησης, η οποία άφησε στο έλεος 120 επικουρικούς που είχαν προσληφθεί πριν από δύο χρόνια και των οποίων η σύμβαση, ξεκινούσε να λήγει από τον Οκτώβρη, δεν είχε κάνει καμία νομοθετική ρύθμιση και μόλις εχθές, ύστερα από πιέσεις, αποφάσισε να τους κρατήσει άλλον έναν χρόνο. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι το εξής. Η ιατρική ή η νοσηλευτική, δεν είναι φασόν. Ακόμα και ένας άνθρωπος που έχει τελειώσει μια εξειδίκευση νοσηλευτή σε ένα τμήμα covid ή σε μια ΜΕΘ, θα θέλει να δει απέναντι του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι καταρτισμένος σωστά και όχι έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι επικουρικός και απλά έτυχε να βρεθεί εκεί με κάποια πρόσληψη για ένα έτος».

Σχετικά με την καθημερινότητα στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, ανέφερε: «Η καθημερινότητα είναι ανηλεής στον “Ευαγγελισμό”, όπως ήταν πάντα καθώς είναι ένα νοσοκομείο μέσα στον κεντρικό ιστό, παίζουμε και τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας η οποία έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού αυτή η μεταρρύθμιση τον τελευταίο ένα χρόνο, η οποία θα μπορούσε να μας απεγκλωβίσει από τους 1.000 επισκέπτες που έρχονται κάθε τέσσερις ημέρες στη γενική μας εφημερία. Έρχονται άνθρωποι από όλοι την Ελλάδα, καθώς έχουμε εξιδεικευμένες παθολογικές κλινικές και καλύπτουμε σχεδόν όλη την Ελλάδα, όπως η αιματολογική κλινική που κάνει τις μεταμοσχεύσεις μυελού. Κατανοείτε λοιπόν, ότι η ενίσχυση που πρέπει να γίνει είναι εκ των ουκ άνευ, επί της ουσίας όμως και όχι με αριθμούς, κρεβάτια που ανοίγονται και θέσεις που προκηρύσσονται αλλά ποτέ δεν πληρώνονται».

Loading