Με το τραγούδι «Άσμα Ασμάτων» η μικρή Αμάλ περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Με το τραγούδι «Άσμα Ασμάτων» η μικρή Αμάλ περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Με το τραγούδι «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη η προσφυγοπούλα Αμάλ από τη Συρία περπάτησε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Πλήθος κόσμου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την Covid-19, συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ασωμάτων στο Μοναστηράκι και συνόδευσε την μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα που διανύει ένα μεγάλο ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της από την πλατεία Ασωμάτων μέχρι την Τεχνόπολη ο κόσμος περπατούσε πλάι-πλάι με την Αμάλ, ενώ μουσικοχορευτικά δρώμενα πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα, καθώς μια ομάδα μουσικών και χορευτών ξετύλιγε μαζί της τον αριαδνικό της μίτο.

Φτάνοντας στην Τεχνόπολη η Αμάλ συνέχισε να διηγείται την ιστορία της σε μικρούς και μεγάλους, καθώς ακολούθησε εκδήλωση με την μικρή προσφυγοπούλα να έρχεται αντιμέτωπη με έναν μινώταυρο, (εμπνευσμένο από τον ταύρο της Γκερνίκα του Πικάσο, δημιούργημα μελών της UNIMA Hellas).

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη Γη που απλώνεται μπροστά της.

Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο. 

Το «Ταξίδι» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή. 

Αποτελεί παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Για «Το Ταξίδι» / «Τhe WALK», συνεργάστηκαν με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance.

Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

«Μόνη σε μια άγνωστη πόλη, σε μια χώρα ριζωμένη στους μύθους των αρχαίων θεών, η Μικρή Αμάλ αισθάνεται φόβο.

Ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει; Τι γίνεται αν χάσει τον δρόμο της για πάντα; Δένει μια κλωστή, από τον μίτο που έχει καταφτάσει από την Χερσόνησο της Κρήτης, σε ένα κοντινό φανοστάτη, ώστε να αφήνει τα ίχνη της διαδρομής της όσο περπατά στην πόλη. Σύντομα πολλοί άνθρωποι έρχονται να τη συντροφεύσουν, κρατώντας όλοι το δικό τους νήμα.

Ολόκληρη η πόλη θα κληθεί να ενωθεί μαζί της, για να δημιουργήσουν από κοινού ένα ζωντανό, συνεργατικό έργο δημόσιας τέχνης, έναν παλιό μύθο σε νέα μορφή με επικεφαλής το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Κινητήρας.

Η πομπή με τα κόκκινα νήματα περνά μέσα από το κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, όπου η Αμάλ έρχεται αντιμέτωπη με έναν μινώταυρο, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τον ταύρο της Γκερνίκα του Πικάσο και αποτελεί δημιούργημα μελών της UNIMA Hellas και με την μουσική των QUILOMBO. Ο φόβος της Αμάλ μεγαλώνει και θέλει να διαφύγει, αλλά δεν υπάρχει τρόπος. Αντιμετωπίζει το θηρίο. Τώρα ο μινώταυρος φοβάται την Αμάλ. Μπορούν οι δυο τους να διαπραγματευτούν τον φόβο τους και να γίνουν φίλοι», επισημαίνει ο θεατρικός οργανισμός Good Chance Theatre,

Αύριο η Αμάλ θα περιπλανηθεί σε σκοτεινά μονοπάτια του Μεταξουργείου, από το Δημόσιο Σήμα μέχρι τη Πλατεία Αυδή, σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της. Αναζητά ένα καταφύγιο, και το βρίσκει στον τελευταίο σταθμό της στον Πειραιά, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Το Θέατρο της ανοίγει την πόρτα και της προσφέρει ένα γλυκό νανούρισμα. Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play