Λίγες μόλις ημέρες πριν παραδώσει το τιμόνι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον διάδοχό του, ο επί οκταετίας πρόεδρος και διευθυντής του οργανισμού, Μανώλης Πλειώνης, περιγράφει τα μεγάλα υπό εξέλιξη έργα, που έχουν στόχο να αυξήσουν το αποτύπωμα του Αστεροσκοπείου στην κοινωνία.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει λάβει πρόσφατα πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους περίπου 82 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες πηγές, οι οποίες μεταφράζονται σε περισσότερα από 150 έργα: μεγάλα έργα υποδομών και αγορά νέων οργάνων. «Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει επιτύχει ποτέ ερευνητικό κέντρο και η ευθύνη για να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε σωστά και αποδοτικά είναι πολύ μεγάλη», εξηγεί ο Μανώλης Πλειώνης.
Ο ίδιος τονίζει ότι η χρηματοδότηση θα δώσει ένα άλμα στη διεισδυτικότητα, την επιστημονική και την ερευνητική, προς την κοινωνία από μεριάς του Αστεροσκοπείου και θα προσφέρει βοήθεια στην πολιτεία με πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε κτιριακές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ερευνητικής υποδομής NOA AEGIS για την προστασία από φυσικές καταστροφές και της υποδομής PANGEA στα Αντικύθηρα, που θα παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή.
Σημαντικό κομμάτι του έργου αφορά και τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε Space Hub, τον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Αυτό το έργο επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση τροχιών και δορυφόρων, καθώς και στην παρακολούθηση της Γης από δορυφόρους», σημειώνει ο Πλειώνης.
Ταυτόχρονα, ο Μανώλης Πλειώνης αναφέρεται και στους στόχους συνεργασίας των Ινστιτούτων του Αστεροσκοπείου, καθώς και στη σύνταξη νέου εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο του 1980.
Κλείνοντας, ο Μανώλης Πλειώνης αναφέρεται στις προκλήσεις κατά την οκταετή θητεία του, όπως η πυρκαγιά στην Πεντέλη και η μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με την οποία τελικά ανακλήθηκαν τα σχετικά άρθρα της νομοθεσίας.
Στην επόμενη ημέρα της θητείας του, ο κ. Πλειώνης προγραμματίζει να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, συνεχίζοντας παράλληλα την έρευνά του γύρω από την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ