Μεγάλη δυσαρέσκεια από ασθενείς και γιατρούς για το ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσκόπηση του GPO

Έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το σύστημα υγείας της χώρας εντοπίζει τις παθογένειες.

Την έλλειψη οργάνωσης και προσωπικού στο σύστημα υγείας κατονόμασαν ως τους κύριους λόγους δυσαρέσκειας οι πολίτες με ποσοστά 74% και 52,4%, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν και τα προβλήματα με τους εξοπλισμούς των νοσοκομείων, τα παλιά κτίρια.

propoli

Αντίθετα, ικανοποιημένοι είναι μόνο το 41,5% των ερωτηθέντων, ενώ όσον αφορά τους γιατρούς, το 49,7% κρίνουν αρνητικά το σύστημα υγείας και μόλις το 25,7%.

Η έρευνα έγινε από τη GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και απάντησαν 700 γιατροί και 1198 πολίτες.

Σχετικά με την περιφέρεια, το 48,2% των πολιτών απάντησε θετικά στο αν είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας, ωστόσο στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών είναι δυσαρεστημένο με τα ποσοστά να φτάνουν στο 43% και στο 41,1% αντίστοιχα. Στην Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό δυσαρέσκειας αυξάνεται στο 47,2% και στην Αττική στο 44,7%.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ερμήνευσε τα ποσοστά λέγοντας πως στις τοπικές κοινωνίες, οι άνθρωποι είναι «δεμένοι» με το νοσοκομείο τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες βλέπουν το κόστος των υπηρεσιών υγείας να αυξάνεται σε ποσοστό 65,1%.

Οι περισσότεροι επιλέγουν τα ιδιωτικά ιατρεία σε ποσοστό 40,6% και τα νοσοκομεία σε 31,6% ενώ στην τρίτη θέση είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας, επιλέγοντας τις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό μόλις 3,4%.

Όσοι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιημένοι κατά 84,3% και από τους ιδιώτες γιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές. Μεγάλη πλειοψηφία και πιο συγκεκριμένα το 66,2% έχουν κάνει εγγραφή για τον προσωπικό γιατρό, αλλά το 43% δε βλέπει με καλό μάτι αυτό το μέτρο.

Οι γιατροί

Οι περισσότεροι γιατροί αξιολογούν αρνητικά τις συνθήκες εργασίας στο σύστημα υγείας, αφού το ποσοστό αυτών που είναι δυσαρεστημένοι φτάνει στο 75% όσον αφορά τους γιατρούς του δημοσίου, ενώ το 52,2% για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Η μέγιστη δυσαρέσκεια καταγράφεται στους νέους γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν αρνητικά, ολόκληρο το σύστημα υγείας, σε ποσοστό 85,7%.

Ταυτόχρονα οι γιατροί αντιμετωπίζουν τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο σύστημα υγείας με σκεπτικισμό, αφού το 37,7% τις αντιμετωπίζει θετικά και το 34,9% αρνητικά και οι υπόλοιποι δεν παίρνουν θέση.

Μετά τα αποτελέσματα, η διοίκηση του Συλλόγου δήλωσε ότι θα γίνονται συνεχείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας με καμπάνιες έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινό για σοβαρά ζητήματα.

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης – Νόσος Χ: «Πιθανό σενάριο, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό»

Loading