Το Φεστιβάλ «Μεγάρων Γη», διοργάνωση του δήμου Μεγαρέων, αναδεικνύει τη σύνδεση της αγροτικής παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής με την καινοτομία και την αειφορία. Για 15η χρονιά, το φεστιβάλ αποκτά φέτος νέο χαρακτήρα, μετατρεπόμενο σε ένα αμιγώς Αγροφεστιβάλ. Η συνένωση βιωματικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αποσκοπεί στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της αγροτικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς και προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Η εκδήλωση άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη (5/9) και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα (9/9) στο πανέμορφο Άλσος Θεόγνιδος στα Μέγαρα. Οι κεντρικοί άξονες του φεστιβάλ περιλαμβάνουν:
– Πρωτογενή Παραγωγή: Ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, όπως γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.
– Δευτερογενής Παραγωγή: Εστίαση στην επεξεργασία και μεταποίηση τοπικών προϊόντων.
– Ιστορικότητα των Μεγάρων: Προβολή της πλούσιας αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής.
– Πολιτισμός και Μέλλον: Διασύνδεση με σύγχρονες πρακτικές και βιώσιμη ανάπτυξη, προβάλλοντας τις δυνατότητες της περιοχής.
Το «Μεγάρων Γη» περιλαμβάνει μία ζωντανή αγροτική αγορά, όπου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, εκθέσεις, ημερίδες, προβολές «πράσινου» κινηματογράφου, εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις και παραδοσιακά δρώμενα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις, και ο δήμος σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Αττικής προσφέρει δωρεάν μετακίνηση για επισκέπτες εκτός Μεγάρων.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακής, υπογραμμίζει πως ο στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικής ταυτότητας των Μεγάρων, συνδυάζοντας αγροτική και γαστρονομική ανάπτυξη. Το φεστιβάλ λειτουργεί επίσης ως πλατφόρμα για βιωματικά εργαστήρια, που ενθαρρύνουν την εκπαίδευση και την γνωριμία με την τοπική παραγωγή.
Το φετινό Αγροφεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, προσφέροντας στους απόδημους Έλληνες τη δυνατότητα παρακολούθησης δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα διοργανώσει εκδήλωση που θα αφορά στην προώθηση στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση αγροτικών προϊόντων, βιωματικά εργαστήρια, παρασκευή τοπικών εδεσμάτων, παιδικό θέατρο, καθώς και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες.