Μελέτη: Μειώνονται κατά 50% τα αντισώματα τρεις μήνες μετά τη 2η δόση του εμβολίου

Μελέτη: Μειώνονται κατά 50% τα αντισώματα τρεις μήνες μετά τη 2η δόση του εμβολίου

Μετά τον τέταρτο μήνα από την δεύτερη δόση, τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.

Μία νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά του Sars-Cov-2, καθώς σύμφωνα με αυτήν ο τίτλος των αντισωμάτων πέφτει περίπου στο μισό στον τρίτο μήνα μετά την δεύτερη δόση, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα, τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.

Μάλιστα σε καπνιστές, σε άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται δραματικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Όπως ανέφερε η μελέτη έγινε σε υγειονομικές δομές της Αθήνας και της Μεσσηνίας, στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι. Συμμετείχαν 612 εθελοντές υγειονομικοί στην πλειονότητα γυναίκες (66,8%) και ήταν ιατρικό προσωπικό (34%), νοσηλευτικό (45,6 ) και διοικητικό ( 20,4). Η μέση – ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Μεσσηνία ήταν τα 47 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές υπηρετούσαν σε διαφορές δομές υγείας της Αθήνας (50,3 %) και της Μεσσηνίας (49,7%). Από την Αθήνα συμμετείχαν προσωπικό από το ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ και το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ ενώ από την Μεσσηνία εθελοντές από το Γεν. Νοσοκομείο Καλαμάτας, και το Γεν. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, από τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου καθώς και από το κέντρο αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ. Το 96,7 % των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% έλαβε τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.

 Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα    

«Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτονται με επάρκεια από τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσης τους στον κορονοϊό. Επίσης, θέλαμε να διακρίνουμε αν υπήρχαν κάποιες ειδικές κατηγορίες εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, όπως για παράδειγμα σε κλινικές Covid, ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα που οδηγούσε σε ταχύτερη πτώση στους τίτλους των αντισωμάτων τους». Από το αποτέλεσμα της μελέτης φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη ότι μετά τον 4ο, 5ο μήνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασφαλή για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. «Και καινούργια στελέχη όπως το στέλεχος Όμικρον, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος». Η μελέτη πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Τουρκία: Θα στείλει 15 εκατ. δόσεις του τουρκικού εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Αφρική

Loading

Play