Μενδώνη: «Πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Βρέθηκε στην Κρήτη η Λίνα Μενδώνη

Αισιόδοξη είναι η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ότι «θα έρθει η στιγμή που τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στον γενέθλιο τόπο τους» μιλώντας στο Ηράκλειο. Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άγγλο Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είπε πως «πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός πήρε πάνω του, στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο, το θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα» και αυτό που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης «ήταν το εθνικό αίτημα της χώρας μας για την ανάγκη επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Παρθενώνας «είναι αυτή τη στιγμή ένα “χάσκον” μνημείο» και πρόσθεσε ότι αυτό που τόνισε ο Πρωθυπουργός «είναι ότι ηθικά και αξιακά, τα συγκεκριμένα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ως προϊόν κλοπής από την πλευρά του Λόρδου Έλγιν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να επανενωθούν».

«Δεν μπορεί η Ελλάδα με το δεδομένο της κλοπής να αποδεχθεί νομή, κατοχή και κυριότητα» ανέφερε.

«Από τη στιγμή που η βρετανική πλευρά θα επιστρέψει εκεί που ανήκουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, σε μία χειρονομία καλής θελήσεως η ελληνική πλευρά θα φροντίσει να φιλοξενούνται στο βρετανικό μουσείο αρχαιότητες σημαντικές, από τη δική μας επικράτεια, στα πλαίσια περιοδικών εκθέσεων».

Ο λόγος για τον οποίο πήγε στο Ηράκλειο είναι να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη αλλά και με άλλους φορείς έτσι ώστε να μιλήσουν για το πως θα αντιμετωπιστούν τα σεισμόπληκτα μνημεία.

«Ήδη το υπουργείο Πολιτισμού, με δική μου απόφαση, έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση, με 1,5 εκατομμύριο ευρώ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να προβεί στα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην έχουμε επιβάρυνση των μνημείων».

Ακολούθως είπε ότι μίλησε με τον Περιφερειάρχη και με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τους οποίους συζήτησαν και αποφάσισαν ότι θα υπάρξει βοήθεια έτσι ώστε να καταγραφούν αλλά και να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Η κυρία Μενδώνη επιπλέον υπέγραψε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό συμβάσεις για έργα ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα.

Δείτε επίσης: Στυλιανίδης, Πέτσας και Μενδώνη στην Αρχαία Ολυμπία: Τι ανέφεραν για τα έργα αποκατάστασης από τις φωτιές

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr