Μετά τις βόμβες, ο αμίαντος – Η δηλητηρίαση των Παλαιστινίων από τα ερείπια της Γάζας διαρκεί για δεκαετίες

Μετά τις βόμβες, ο αμίαντος – Η δηλητηρίαση των Παλαιστινίων από τα ερείπια της Γάζας διαρκεί για δεκαετίες

Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει μια αόρατη απειλή από τον αμίαντο, που προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της. Πέρα από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι Παλαιστίνιοι έρχονται αντιμέτωποι με μια αόρατη και εξαιρετικά επικίνδυνη απειλή που εξαπλώνεται ανάμεσα στα ερείπια της Λωρίδας της Γάζας: τις καρκινογόνες ίνες αμιάντου. Οι συνέπειες της έκθεσης σε αμίαντο θα γίνουν ορατές μετά από δεκαετίες, επηρεάζοντας σοβαρά την υγεία των κατοίκων.

Ο αμίαντος, που κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως ως μονωτικό υλικό, έχει απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου λόγω των επικίνδυνων επιπτώσεών του. Οι μικροσκοπικές κρυσταλλικές ίνες που απελευθερώνονται από τον αμίαντο μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό ουλώδους ιστού στους πνεύμονες, οδηγώντας σε μεσοθηλίωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) προειδοποίησε ότι έως και 2,3 εκατομμύρια τόνοι μπάζων στη Γάζα μπορεί να περιέχουν αμίαντο, μια σοβαρή απειλή για την υγεία των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου πενήντα εκατομμύρια τόνοι μπάζων έχουν συγκεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, εκθέτοντας τους κατοίκους σε έναν τοξικό περιβάλλον.

Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τις οξείες καταστάσεις αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως επισήμανε ο καθηγητής Μπιλ Κούκσον, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Μεσοθηλιώματος στο Λονδίνο. Η ασθένεια είναι φρικτή και ανίατη, με τη διάγνωση να γίνεται πάντα σε προχωρημένο στάδιο.

Επιπλέον, για τους 2,1 εκατομμύρια Παλαιστινίους που συνωστίζονται σε μια περιοχή τέσσερις φορές μικρότερη από το Λονδίνο, η αποφυγή της έκθεσης είναι σχεδόν αδύνατη. Όπως δήλωσε η Κιάρα Λόντι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Medical Aid for Palestinians, ο πληθυσμός δεν αντιλαμβάνεται τον αμίαντο ως άμεση απειλή, καθώς προτεραιότητά τους είναι η επιβίωση.

Η σκόνη από τα ερείπια, όπως τόνισε ο δρ Ράιαν Ρόι από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, εντείνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και επιδεινώνει χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Ο υπολογισμός του UNEP για την απομάκρυνση των 50 εκατομμυρίων τόνων ερειπίων από τη Γάζα είναι ότι θα απαιτηθούν έως 21 χρόνια και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play