Μεταρρύθμιση και Εκσυγχρονισμός της ΕΛΑΣ: Νέα Δομή για την Αστυνομία του 21ου Αιώνα

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισής της στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εισάγει βασικούς πυλώνες αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, που θα καθορίσουν το μέλλον της αστυνόμευσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βασικοί πυλώνες αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν:

1. Εκσυγχρονισμός του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας: Το αρχηγείο θα μετασχηματιστεί σε ανώτατη μορφή διοίκησης, επιτρέποντας μια κάθετη δομή ελέγχου και συντονισμού όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο. Οι κλάδοι θα μετεξελιχθούν σε Γενικές Διευθύνσεις, ακολουθώντας το γαλλικό μοντέλο οργάνωσης, ενισχύοντας την ορθολογική διαχείριση και τη στρατηγική λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, θα θεσπιστούν δύο υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας – Επιχειρησιακού και Επιτελικού – οι οποίοι θα βελτιώσουν τον συντονισμό και την απόδοση σε κρίσιμα επιχειρησιακά και επιτελικά καθήκοντα.

2. Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας: Η Αστυνομική Ακαδημία θα αναβαθμιστεί με νέες δομές και εκπαιδευτικές μεθόδους, εστιάζοντας στην ποιότητα της εκπαίδευσης και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού. Ειδικά σχολεία θα ιδρυθούν για την εξειδικευμένη εκπαίδευση Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων, καθώς και του προσωπικού φύλαξης ευπαθών στόχων.

3. Αναδιοργάνωση επιτελικών υπηρεσιών: Δημιουργείται Διεύθυνση Επιτελικού Συντονισμού για στρατηγικό σχεδιασμό και επιχειρήσεις με βάση τον αντίκτυπο. Επίσης, θα ιδρυθεί Τμήμα Ανάλυσης Στατιστικών Δεδομένων για τεκμηριωμένο αστυνομικό προγραμματισμό. Οι Κλάδοι Ασφάλειας και Τάξης θα συγχωνευθούν σε μία Γενική Διεύθυνση για ενιαίο συντονισμό, και θα δημιουργηθεί Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση ζητημάτων διαπροσωπικής βίας.

4. Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της εξωστρέφειας: Η αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, σύμφωνα με τα πρότυπα της EUROPOL, θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και την αστυνομική διπλωματία. Παράλληλα, θα προωθηθεί μια νέα στρατηγική επικοινωνίας και δημόσιας παρουσίας της Αστυνομίας.

5. Αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων και τεχνολογίας: Οι τεχνολογικές δυνατότητες της Αστυνομίας θα ενισχυθούν με την ίδρυση Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και νέας Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Δικτύων. Θα υπάρχει εξοπλισμός με προηγμένα τεχνολογικά μέσα για την ανάλυση δεδομένων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

6. Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού: Θα εφαρμοστούν νέες διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, προωθώντας μια πολιτική βασισμένη στην απόδοση και την αξιοκρατία.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας έξυπνης και αποτελεσματικής Ελληνικής Αστυνομίας, ικανής να προβλέπει και να διαχειρίζεται επιτυχώς περιστατικά και κρίσεις. Με τον στρατηγικό ανασχεδιασμό του αρχηγείου και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, η Ελληνική Αστυνομία τοποθετείται σε μια ισχυρή θέση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

©

Loading