(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μέτρα κατά της ακρίβειας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο – Συζήτηση και για τα απογευματινά χειρουργεία

Υπουργικό συμβούλιο με θέμα την… καθημερινότητα έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο θέμα του Συμβουλίου θα είναι η ακρίβεια, ενώ θα παρουσιαστούν και τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης αλλά και του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς.

propoli

Ο Κώστας Σκρέκας εκτιμά πως αύριο θα υπάρξει μείωση τιμών μέχρι και 15% σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, βρεφικές πάνες και προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

«Δεν θα δούμε τις τιμές σε αυτά τα προϊόντα να σταθεροποιούνται αλλά να μειώνονται σε σχέση με πριν την εφαρμογή του μέτρου. Ξέρουμε ότι σε όλες αυτές τις κατηγορίες οι μειώσεις που θα δούμε θα είναι μεγαλύτερες από το 10%. Θα είναι μόνιμες μειώσεις. Δεν είναι έκτακτα μέτρα» δήλωσε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ. Μετά την αυριανή ημέρα το Υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει συνολικά πάνω από 2.000 κωδικούς να μειώσουν την τιμή τους.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τις νέες ρυθμίσεις να προβλέπουν ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου με δύο άξονες: α) Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, β) Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά την ακρίβεια και τα αγροτικά προϊόντα, το τρίτο μεγάλο ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών και θα απασχολήσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι η δημόσια υγεία. Ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλύσει το πολυνομοσχέδιο με διατάξεις για τον καθορισμό αμοιβών γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία, την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων, καθώς επίσης και τον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ, την επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-1 και την προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα μιλήσει για το νομοσχέδιο που έχει σηκώσει αρκετή κουβέντα στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο αφορά α) Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, γ) Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν συνυπογράφει διευθετήσεις συμφερόντων από το Μέγαρο Μαξίμου

Loading