Επιστροφή πίσω στον χρόνο, σε εκείνη την πρώτη βόλτα στη γειτονιά. Πλατεία Αμερικής. Ή μάλλον, πλατεία Ανθεστηρίων. Φωκίωνος Νέγρη. Χωματόδρομοι, χαρταετοί, το ιστορικό 8ο γυμνάσιο -από όπου πέρασαν Ανδρέας Εμπειρίκος, Αλέκος Σακελλάριος, Κορνήλιος Καστοριάδης, Παντελής Βούλγαρης, και Παύλος Σιδηρόπουλος-, παλιοί συμμαθητές, παλιές αγάπες. Όλα μπλέκονται με τη μουσική, το τραγούδι και την πρόζα.
Ξαφνικά, ο μεταλλικός ήχος του ραβδόφωνου, ένα ιδιότυπο κουδούνι -ή μήπως ξυπνητήρι;- αποκαλύπτει το σήμερα: ροζιασμένα χέρια και πρόσωπα με βαθιές ρυτίδες.
Τα μεγάλα κορίτσια της Λέσχης Φιλίας της πλατείας Αμερικής «ξεναγούν» το κοινό, που αποτελείται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, στη γειτονιά τους, που γνώρισαν πριν από δεκαετίες, γεμάτοι κέφι, χαμόγελο και ζεστασιά.
«Τι θυμάμαι από τη γειτονιά μου», λένε. «Όμορφα διώροφα σπίτια με λουλουδιασμένους κήπους, τον γαλατά με το τρίκυκλο, το Σελέκτ».
Μία πρώτη βόλτα ή μία βόλτα σαν την πρώτη φορά. Αυτή είναι η «Prima Bόλτα», το πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Με εργαλεία από τον κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου και με οχήματα τη μουσική, τις ιστορίες και τις εικόνες που απορρέουν από τις αναμνήσεις, έχει ως κεντρικό στόχο να αναβιώσει το παρελθόν μέσα από την ανασύνθεση παλιών αφηγήσεων με τη ματιά του σήμερα. Τραγούδια, εικόνες, βιώματα και μουσικές συνθέτουν το νήμα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη φαντασία και την πραγματικότητα, καταλήγοντας σε μία μεγάλη γιορτή.
«Το θέατρο της επινόησης και η μουσική στην κοινότητα είναι η πυξίδα μας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Πριμηκύρης, ένας εκ των δύο υπεύθυνων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, τονίζοντας ότι δύο από τα βασικά συστατικά με τα οποία δημιουργείται το τελικό υλικό της παρουσίασης στο τέλος του κύκλου, είναι η μνήμη και η φαντασία.
«Βλέπουμε ανθρώπους που είναι γενναιόδωροι συναισθηματικά και αντιλαμβανόμαστε από την πλευρά τους μία ανάγκη να έχουν τέτοιου είδους ερεθίσματα. Ανταποκρίνονται και κινητοποιούνται και βλέπουμε πώς εξελίσσονται μέσα από τις συναντήσεις μας σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο καθένας τους», ανέφερε ο κ. Πριμηκύρης.
«Ακόμα και σε αυτή την ηλικία, μάς αποδεικνύουν ότι μπορούν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Οι φωνές τους αλλάζουν. Λειτουργούν ως ερασιτέχνες ηθοποιοί ή μουσικοί, κάτι που ίσως δεν το φαντάζονταν πριν. Και μου κάνει εντύπωση, επίσης, ότι αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο όχι μόνο στις συναντήσεις μας, αλλά και στις ημέρες που μεσολαβούν: διαβάζουν, κάνουν έρευνα. Αποδεικνύουν -στον εαυτό τους πρώτα- ότι δεν έχουν μόνο τη θέληση, αλλά και τη δυνατότητα», σημείωσε από την πλευρά της, η έτερη της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης, Κατερίνα Νταμάνη.
Στον Α’ κύκλο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι Λέσχες Φιλίας Πλατείας Αμερικής, ‘Αγιου Ελευθέριου, Κάτω Πετραλώνων, Ελληνορώσων, Κολοκυνθούς, το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας και η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτέλεσαν τα επτά διαφορετικά σημεία συνάντησης και συν-δημιουργίας όπου τα μέλη των ομάδων, μέσα από φωτογραφίες και αναμνήσεις, διηγήθηκαν ιστορίες από τις γειτονιές τους, θυμήθηκαν γνώριμους σκοπούς, ενώ έμαθαν και νέα τραγούδια.
Το «Prima Βόλτα», απευθύνεται σε ενήλικες 65+, και θα ξεκινήσει τον Β’ κύκλο του στις 17 Μαρτίου 2025 σε νέα σημεία της πόλης: Παγκράτι, Κουκάκι και Γκράβα, ενώ θα δημιουργηθούν ομάδες και στο θέατρο Ολύμπια, στο κέντρο της Αθήνας και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο παλιό και το νέο «σπίτι» της ΕΛΣ, δηλαδή. Η πρότερη γνώση μουσικής, θεάτρου, χορού δεν είναι απαραίτητη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ