Μια επαναστατική καινοτομία βοηθά την πρόσβαση των ΑμΕΑ σε 200 παραλίες στην Ελλάδα

To seatrac είναι η πρώτη κατασκευή η οποία βοηθά ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα, προσφέροντάς τους πλήρη αυτονομία.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Μια καινοτομία η οποία διευκολύνει την πρόσβαση των ΑμΕΑ στις παραλίες έχει έρθει εδώ και δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Η κατασκευή η οποία ονομάζεται seatrac, βοηθάει του ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα και να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να χρειαστούν καμία απολύτως βοήθεια από κάποιον συνοδό.

Ο Ιγνάτιος Φωτίου, Μηχανολόγος Μηχανικός εκ των εφευρετών του seatrac και ιδρυτής της εταιρίας TOBEA η οποία έκανε την κατασκευή, μίλησε στην politic για το πώς το εμπνεύστηκε, το κόστος κατασκευής του, αλλά και για την αποδοχή που υπάρχει από τον κόσμο.

«Το κόστος κατά μ.ο. είναι περίπου 26.000 ευρώ για το καθένα, και έχουμε τοποθετήσει σχεδόν 200 seatrac μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Για πρώτη φορά στη ζωή μου ήπια καφέ με ένα παιδί το οποίο είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μου έλεγε ότι η αγαπημένη του ασχολία είναι το κολύμπι, και μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει για να το χαρεί. Για να μπορέσει να μπει μέσα στο νερό δηλαδή θα έπρεπε να τον βοηθήσει κάποιος. Η εικόνα που είδα όταν αντίκρισα ανθρώπους που είναι σε αμαξίδιο να μπαίνουν για πρώτη φορά μόνοι τους στη θάλασσα, ομολογώ ότι με κέρδισε».

«Πριν το seatrac δεν υπήρχε τίποτα που να βοηθάει έναν ΑμΕΑ να μπει στη θάλασσα μόνος του» συμπλήρωσε ο κ. Φωτίου.

«Σχηματίζονται ουρές στην παραλία της Γλυφάδας»

Ο κόσμος έχει «αγκαλιάσει» τη συγκεκριμένη καινοτομία κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το πολύ πιο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να βρεθούν σε παραλίες που έχει τοποθετηθεί σε σχέση με παλιότερα.

«Σε κάθε παραλία έχουμε τοποθετήσει ένα seatrac εκτός από την παραλία της Γλυφάδας που έχουμε τοποθετήσει δύο σε απόσταση δέκα μέτρων. Στη συγκεκριμένη παραλία έχει τόση πολλή κίνηση που χρειάστηκε να τοποθετηθεί και δεύτερο. Στη Γλυφάδα το ένα seatrac περνάει τις 60 χρήσεις τη μέρα και αθροιστικά και τα δύο ξεπερνούν τις 100» αναφέρει ο κ. Φωτίου.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει από την εταιρία, «οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το seatrac κολυμπάνε σχεδόν 10 φορές περισσότερο απ’ ότι πριν».

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο πλάνο έτσι ώστε να τοποθετηθεί seatrac σε όλες τις παραλίες, ο κ. Φωτίου τόνισε:

«Αυτό εξαρτάται από τους δήμους. Μέσα από τον δήμο περνούν όλες οι αδειοδοτήσεις. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε όλες τις παραλίες, ωστόσο δε μπορώ να σας πω συγκεκριμένο χρόνο. Αυτήν την περίοδο είμαστε πολύ κοντά στο να τοποθετήσουμε ένα καινούριο seatrac σε μια παραλία».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι προγραμματίζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα βάσει του πότε θα τοποθετηθούν τα seatrac όπως τόνισε ο κ. Φωτίου. Οι αριθμοί «μαρτυρούν» το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου, αφού οι εγγεγραμμένοι χρήστες που έρχονται από το εξωτερικό ξεπερνούν τους 1.000.

«Έχουμε πάνω από 1.000 εγγεγραμμένους χρήστες των seatrac στην Ελλάδα οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό. Πολλοί από το εξωτερικό προγραμματίζουν τις διακοπές τους ανάλογα με το πότε θα τοποθετήσουμε τα seatrac. Πέρυσι μια οικογένεια από το εξωτερικό προγραμμάτιζε τις διακοπές της στην Τήλο και επικοινωνούσαν μαζί μας 8 μήνες πριν για το πότε θα είναι έτοιμο το seatrac».

Δείτε επίσης: Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για φθηνές διακοπές

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com