Μιχαηλίδου: «Στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας»

Μιχαηλίδου: «Στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας»

Την σημασία της κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών υπογράμμισε η φυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάνοντας αναφορά στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, την οποία βιώνουμε, η κ. Μιχαηλίδου δηλώνει ότι «η πανδημία έχει πλήξει ασύμμετρα τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας και, «για το λόγο αυτό, με μικρές και μεγάλες δράσεις, είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους»».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει κάποια βασικά μέτρα στήριξης, που έχουν ληφθεί, όπως είναι η θεσμοθέτηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», η νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τόσο οι άστεγοι όσο και οι γυναίκες θύματα βίας, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και η χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 στους διανομείς του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

«Στήριξη στους πιο ευάλωτους»

«Οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, εκτός από υγειονομικά, μας έχουν πλήξει οικονομικά και κοινωνικά, αλλά, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, δεν αφήσαμε κανέναν πίσω.

Δεν αφήσαμε κανέναν απροστάτευτο. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Μπορείς να την ασκήσεις είτε αποτελεσματικά είτε αναποτελεσματικά.

Η δική μας κοινωνική πολιτική είναι αποτελεσματική και αυτό σημαίνει στήριξη στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» τονίζει η κ. Μιχαηλίδου, συμπληρώνοντας ότι οι άστεγοι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία και, «γι’ αυτό, θα είμαστε δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Μετά από νομοθετική ρύθμιση, που εισαγάγαμε στο τέλος Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, τόσο οι άστεγοι όσο και οι γυναίκες θύματα βίας, που φιλοξενούνται σε ξενώνες, λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Όσον αφορά τους άστεγους συμπολίτες μας, πάνω 400 άτομα δεν χρειάζεται πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε κρεβάτι και επίδομα, όπως γινόταν έως πρόσφατα.

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις καταπολέμησης της αστεγίας, που νομοθετήσαμε επίσης τον Νοέμβριο, είναι το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”. Με αυτό διασφαλίζουμε την ένταξη και επανένταξη των αστέγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Τους εξασφαλίζουμε σπίτι, οικοσκευή, τα έξοδα των λογαριασμών τους για δύο χρόνια και επιδοτούμενη θέση εργασίας.

Η εγγραφή στον προϋπολογισμό είναι ύψους 10.000.000 ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα μπορούμε να βοηθάμε γύρω στους 800 συμπολίτες μας να βρουν σπίτι, δουλειά και να αφήσουν την ευαλωτότητα και τις δυσκολίες της αστεγίας πίσω τους» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και περιγράφει τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, τα οποία είναι τα εξής:

α. Επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

β. Υπηρεσίες κατάρτισης και προώθησης στην αγορά εργασία. Επιδότηση όλου του μισθού, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση, μοριοδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εργασιακή συμβουλευτική από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

γ. Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης.

«Σημαντική η επένδυση σε κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες»

Η κ. Μιχαηλίδου υποστηρίζει επίσης ότι όσο απαραίτητα είναι τα προνοιακά επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων σήμερα, άλλο τόσο σημαντική είναι η επένδυση σε κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, που στοχεύουν στην ένταξη των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας.

Διευκρινίζει δε ότι σε αυτήν τη λογική βασίζεται και η εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας, που στόχο έχει να στηρίξει την ενεργητική ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας.

«Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παροχή επιδομάτων πρόνοιας είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κίνητρα για ένταξη στον κοινωνικό ιστό και την εργασία» σχολιάζει η υφυπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». «Αν και πρόκειται για αστέγους, καταφέρνουν να παραμένουν ενεργοί πολίτες, να συνδιαλέγονται και να κοινωνικοποιούνται, μέσω της πώλησης ενός εντύπου» υπογραμμίζει η υφυπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας η χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για τους διανομείς του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

«Έχουμε πλέον ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη διεύθυνση του περιοδικού και συζητάμε από κοινού δράσεις που θα βοηθήσουν τους άστεγους συνανθρώπους μας» αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι κάθε βοήθεια, όσο μικρή κι αν φαντάζει, είναι πάντα σημαντική.

«Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οργανώσαμε περισσότερες από 50 δημόσιες δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα οι οποίες έχουν προχωρήσει σε συνδρομή, ώστε να λαμβάνουν το περιοδικό. Για πρώτη φορά, έχουμε δημόσιες δομές να στηρίζουν ενεργά μία ιδιωτική πρωτοβουλία καταπολέμησης της αστεγίας. Μία μικρή πράξη με μεγάλη σημασία, που αποτέλεσε μόνο την αρχή μίας στενής συνεργασίας» σημειώνει.

Στόχος η πληροφόρηση με έναν λεπτομερή-ενημερωτικό οδηγό

Η κ. Μιχαηλίδου δίνει επίσης έμφαση «στην έλλειψη πληροφόρησης των συμπολιτών μας σε αστεγία, αλλά και κάθε ευάλωτου πολίτη, αναφορικά με την επιδοματική πολιτική του υπουργείου».

«Έχω διαπιστώσει», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, «ότι αρκετοί συμπολίτες μας, ίσως και λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, δεν γνωρίζουν τις κοινωνικές παροχές που μπορούν να λαμβάνουν από το κράτος και είναι δικό μας καθήκον να τους ενημερώσουμε».

«Για το λόγο αυτό, προετοιμάζουμε έναν απλό, αλλά λεπτομερή οδηγό με τις ενισχύσεις, τις δράσεις και τις υπηρεσίες, που είναι διαθέσιμες, τόσο για ανθρώπους σε αστεγία όσο και συνολικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Θα είναι ένας ενημερωτικός οδηγός, ένας “μπούσουλας”, για να γνωρίζουν πού και πώς θα βρουν τη βοήθεια που χρειάζονται κάθε στιγμή» διευκρινίζει η υφυπουργός.

Δείτε επίσης: Τραγικό θάνατο βρήκε 55χρονος από φωτιά στο σπίτι του στα Βριλήσσια

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play