Μηχανογραφικό 2024: Λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή – Τα όσα ισχύουν για την αναίρεση
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μηχανογραφικό 2024: Λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή – Τα όσα ισχύουν για την αναίρεση

Μέχρι αύριο (18/7) τα μεσάνυχτα θα έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους σημείωμα, με στόχο την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την είσοδο τους στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, οι μαθητές κάνουν χρήση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) και του 8ψήφιου κωδικού εξετάσεων. Παράλληλα, εκεί βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο/τομέα τους και τα υπολογισμένα μόρια βάσει των βαθμών τους και των αντίστοιχων Συντελεστών Βαρύτητας.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι βλέπουν και μπορούν να επιλέξουν μόνο τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών του επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Αρχικά, οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού», εφόσον κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις. Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου».

Μετά την υποβολή μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το μηχανογραφικό, πλην μιας εξαίρεσης.

Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου», το μηχανογραφικό οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το μηχανογραφικό δελτίο να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, ενώ εκείνοι που δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό email (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση, αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα, και έχουν αποκτήσει password, αυτό ισχύει κανονικά για την πρόσβαση στην εφαρμογή του ΜΔ για το 10% (χωρίς νέα εξέταση).

Η εξαίρεση για την αναίρεση του μηχανογραφικού

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μια εξαίρεση για αναίρεση του μηχανογραφικού δελτίου και εκ νέου υποβολή. Έτσι, λοιπόν, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέχρι και αύριο, Πέμπτη, που είναι τελευταία μέρα που θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα – ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το μηχανογραφικό δελτίο – μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν μηχανογραφικό του.

Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν μηχανογραφικό. Από εδώ και πέρα, το μηχανογραφικό θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και όχι υποβληθέν).

Παράλληλα, ο υποψήφιος θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός της προθεσμίας που εκπνέει σε ένα 24ωρο, να τροποποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο και να το υποβάλει εκ νέου, προκειμένου να αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου. Το μηχανογραφικό δελτίο με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου θα αποτελεί και το τελικό του.

Επιπρόσθετα, την προσεχή Παρασκευή (19.07.2024), και μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τις σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δε θα είναι δυνατή.

Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων. Τέλος, στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και, ασφαλώς, τα ονόματα των μαθητών που κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στο Λιβάδι

Loading

Play