Μίνα Γκάγκα: Τέλος τα μονοκλωνικά – Θα χρησιμοποιούνται αντιικά χάπια

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς. Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για την covid-19 και η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

propoli

Σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

 

Δύο ασθενείς με στελέχη “Όμικρον” σε ΜΕΘ

Δύο ασθενείς με στελέχη “Όμικρον” έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Η μία περίπτωση ήταν τυχαία ανεύρεση, διότι η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Η κυρία Γκάγκα, είπε ότι δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι διασωληνωμένοι για στελέχη “Δέλτα” ή “Όμικρον”.

Επισήμανε ότι ευάλωτοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταλήξουν από μία λοίμωξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γρίπη. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η “Όμικρον” δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», τόνισε.

Παίδων Πεντέλης

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λειτουργεί κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσει και η λειτουργία τού μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου εντός του νοσοκομείου είναι για μικρό χρονικό διάστημα και θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, ανέφερε η αν.υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την αρχή της πανδημίας, προσέθεσε, χρειάστηκε να γίνει ένας επανασχεδιασμός, όπως π.χ το “Σωτηρία” μετατράπηκε από τον Μάρτιο του 2020 σε νοσοκομείο covid. Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τον εμβολιασμό των παιδιών και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε η λειτουργία μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου για την εξυπηρέτηση τους.

Για τη γρίπη στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε τρια νοσηλευόμενα παιδιά με ήπια συμπτώματα με γρίπη τύπου Β».

Τέλος αναφέρθηκε και στην επίταξη υπηρεσιών γιατρών, λέγοντας ότι 71 γιατροί έχουν αναλάβει καθήκοντα στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η ΥΠΕ. Υπάρχουν κάποια φύλλα πορείας που δεν έχουν επιδοθεί και κάποιες αιτήσεις εξαίρεσης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από τη μεριά του είπε: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Omicron. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ. Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πωβς κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή».

Δείτε επίσης: Όμικρον: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

 
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading