Μηταράκης – Μάγιερ: Συζήτηση για τις προσφυγικές ροές

Μηταράκης – Μάγιερ: Συζήτηση για τις προσφυγικές ροές

Στο έκτο οικονομικό φόρουμ μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Νίκος Μηταράκης, ο οποίος μίλησε για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα αλλά και την ΕΕ. 

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το σκεπτικό πίσω από την πρόταση που διατύπωσε χτες στη Λισαβόνα να επιχειρεί η Frontex και έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα λέγοντας ότι «αυτό θα επιτρέψει στη Frontex με διμερείς συμφωνίες να λειτουργήσει στα χωρικά ύδατα των εταίρων και να τους επιστρέψει πίσω. Κάποιοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύουν ότι ο κανονισμός screening είναι κανονισμός για τα σύνορα», επισήμανε ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας ότι αυτός ο κανονισμός «είναι το τρίτο επίπεδο προστασίας, δεν μιλάμε επαρκώς για τα πρώτα δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης για να αποτραπούν οι παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία ή από τις άλλες χώρες και η δεύτερη προστασία είναι μια ισχυρή Frontex και κάποιοι στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούν να εκτροχιάσουν την Frontex από το να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Στέφαν Μάγιερ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές «να βελτιώσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όσους είναι αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα για να μειώσουμε τον παράγοντα έλξης για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα περίπου 13.000 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, οι οποίοι όμως έχουν ήδη λάβει διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, συνέχισε ο κ. Μάγιερ, «είναι επ’ ωφελεία και της Γερμανίας και της Ελλάδας η συνεργασία ώστε να βρούμε ένα κοινό τρόπο για να εξασφαλίσουμε τη συμμόρφωση με τους κανόνες».

Οι αρχές της Γερμανίας, πρόσθεσε, «θεωρούν ότι είναι απαραίτητες οι αμοιβαίες εγγυήσεις ώστε να μπορέσουν να γίνουν μετακινήσεις προς την Ελλάδα με βάση το Δουβλίνο. Για παράδειγμα πέρυσι μόνο τέσσερις μετεγκαταστάσεις έγιναν από τη Γερμανία στην Ελλάδα και θα θέλαμε να βελτιωθούν αυτά τα νούμερα».

Απαντώντας στον Γερμανό ομόλογό του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «ο κ. Μάγιερ αναφέρεται στις δευτερογενείς ροές, αλλά όταν έχουμε τις πρωτογενείς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λαθρεμπόρους που εμπορεύονται τους ανθρώπους και τους φτάνουν μέχρι τη Βιέννη».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από ένα δεκαετές πρόγραμμα λιτότητας, έπρεπε να σταματήσουμε το κοινωνικό πρόγραμμα στέγασης για τους Έλληνες πολίτες, για οποιονδήποτε, και αυτό ήταν προαπαιτούμενο από την Ευρώπη.

Δεν μπορούσαμε να δαπανήσουμε τα χρήματα για την κοινωνική στέγαση. Άρα λοιπόν δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι στους πρόσφυγες, έχουν απέναντι στους Έλληνες τα ίδια οφέλη».

Δείτε επίσης: Φ. Γεννηματά κατά κυβέρνησης: Καταργεί το 8ωρο και προωθεί ελαστικό ωράριο εργασίας – Υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading