Προσφέροντας έργο για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΖΕΥΞΙΣ διακρίθηκε στις Βρυξέλλες, κατά το συνέδριο υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε πρόσφατα η βελγική Προεδρία της ΕΕ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Μετανάστευση, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της αλλά και την ψήφιση του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
Ο διευθυντής της ΖΕΥΞΙΣ, Παναγιώτης Νίκας, προσκλήθηκε από την βελγική προεδρία για να παρουσιάσει το έργο της ΜΚΟ με τους ασυνόδευτους ανήλικους στις Ασφαλείς Περιοχές των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος. Το έργο αυτό αξιολογήθηκε ως καλή πρακτική και αναδείχθηκε ως παράδειγμα συνεργασίας πολλών δρώντων προς ενίσχυση των διαδικαστικών εγγυήσεων προστασίας και στήριξης ευάλωτων πληθυσμών.
«Επιχειρούμε μέσα στις κλειστές ελεγχόμενες δομές, όπου έχουν δημιουργηθεί ασφαλείς περιοχές. Δηλαδή ξεχωριστά κέντρα φιλοξενίας μέσα στις κλειστές δομές, για ασυνόδευτα ανήλικα και χωρισμένα ανήλικα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νίκας, συμπληρώνοντας ότι βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η συνέργεια διαφόρων δρώντων που λειτουργεί επ’ ωφελεία των ανηλίκων.
Μεριμνώντας για την ευημερία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους όπως αυτά προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό, το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΖΕΥΞΙΣ περιλαμβάνουν μια ολιστική προσέγγιση καθώς και εξειδικευμένη βοήθεια στις ανάγκες που εντοπίζονται σε κάθε νησί και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ανήλικων παιδιών προσφύγων.
«Οτιδήποτε αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα που φτάνουν στα τέσσερα αυτά νησιά, ανάλογα με το τι χρειάζονται το φροντίζουμε. Τα συνδέουμε με τις δομές υγείας, παρέχουμε φαρμακευτική αγωγή όπου χρειάζεται, δίνουμε ρούχα, παπούτσια, σνακ κάθε μέρα στα παιδιά, έχουμε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς», εξηγεί ο κ. Νίκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με άλλα λόγια, η οργάνωση παρέχει τις υπηρεσίες αυτές μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ανήλικων μετά την άφιξή τους στα νησιά αυτά και μέχρι να τοποθετηθούν σε μία από τις δομές της ηπειρωτικής χώρας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα 1.130 παιδιά.
Η στήριξη συμβάλλει σε μια ενσωμάτωση χωρίς αποκλεισμούς και σε μια προετοιμασία των παιδιών για την επόμενη φάση που είναι εκείνη της μετάβασής τους σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην ηπειρωτική χώρα. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε συνεργασία με την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την υπηρεσία Ασύλου, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και τις Εισαγγελικές Αρχές.
Το έργο «Safe Areas for Unaccompanied Migrant Children (Samos, Leros, Chios and Kos islands)» συγχρηματοδοτείται από την Ελβετική Συνεισφορά για τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ και από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και υλοποιείται από την Zeuxis σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.
Η ΜΚΟ αυτή τη στιγμή, λειτουργεί επίσης, κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων σε Αθήνα και Πειραιά, ένα για αγόρια κι ένα για κορίτσια, παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενίας, δηλαδή διαμονή, διατροφή, πρόσβαση στην εκπαίδευση, παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Το κέντρο φιλοξενίας για αγόρια «Φοίβος» είναι ένας χώρος πλήρως επιπλωμένος και εξοπλισμένος, κατάλληλα διαμορφωμένος και στελεχωμένος με εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς, Νομικό, Υπεύθυνους καθημερινής φροντίδας, Διερμηνείς κλπ) όπου μέχρι 32 ανήλικα ασυνόδευτα αγόρια μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο, θαλπωρή και προστασία. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση για 7 μέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων γιορτών και αργιών, και παρέχει όλες τις προβλεπόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες βάσει του Πλαισίου Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Αντίστοιχα, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κοριτσιών «ΟΙΚΟΣ», έχει ως στόχο τη δημιουργία και παροχή ενός επαρκούς πλαισίου φιλοξενίας, προστασίας και υποστήριξης, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτονόμησης και ανεξαρτησίας για την προετοιμασία μετάβασης των ανηλίκων σε άλλο πλαίσιο (αναδοχή, ημιαυτόνομη διαβίωση, ανοιχτές δομές ενηλίκων κ.ά.), λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της ηλικίας και τις τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες τους.