Μνήμες από τα Τέμπη ξυπνά το πρόσφατο συμβάν στη Δουκίσσης Πλακεντίας

Μνήμες από τα Τέμπη ξυπνά το πρόσφατο συμβάν στη Δουκίσσης Πλακεντίας

Σοβαρό ατύχημα στον ελληνικό σιδηρόδρομο επαναφέρει μνήμες από τα Τέμπη, με έμφαση στη σημασία των συστημάτων ασφαλείας. Μια ακόμα παρ’ ολίγον τραγωδία στον ελληνικό σιδηρόδρομο έγινε γνωστή τις προηγούμενες ημέρες, με την αποκάλυψη όσων συνέβησαν στη Δουκίσσης Πλακεντίας και το συρμό του Προαστιακού που μπήκε στις γραμμές του μετρό.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας με μερικές ημέρες καθυστέρηση και διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ από την Hellenic Train ανακοινώθηκε ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή ο σταθμάρχης κυκλοφορίας και οι δύο μηχανοδηγοί του συρμού. Το συμβάν στη Δουκίσσης Πλακεντίας υπενθυμίζει ότι το ανθρώπινο λάθος καραδοκεί πάντα και το ατύχημα παραμονεύει.

Ωστόσο, τα όσα έγιναν στη Δουκίσσης Πλακεντίας έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι το ανθρώπινο λάθος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η απόλυτη ομοιότητα με το σφάλμα των Τεμπών φέρνει μνήμες τραγωδίας και υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος έχει ακόμα τεράστιες παθογένειες και προβλήματα που εκκρεμούν.

Επίσης, όσα έγιναν στη Δουκίσσης Πλακεντίας απέδειξαν την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην απόδοση ευθυνών. Από το Ευαγγέλιο του σιδηρόδρομου που έλεγαν στην Εξεταστική επιτροπή, με τα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που να εξασφαλίζει απόλυτα την ασφαλή κίνηση, τώρα μιλάνε για ύπαρξη συστημάτων. Ωστόσο, τα συστήματα δεν λειτουργούν στο δίκτυο όλης της χώρας, με αποτέλεσμα το ανθρώπινο λάθος να μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες αθώα θύματα.

Όπως σημειώνουν στελέχη που γνωρίζουν το know how στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το δίκτυο του Αττικού Μετρό είναι ένα σύγχρονο δίκτυο με πολύ υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας σε σχέση με τον υπόλοιπο σιδηρόδρομο. Το δίκτυο του μετρό έχει σηματοδότηση σε κάθε σημείο και είναι πλήρως τηλεδιοικούμενο, άρα είναι εξαιρετικά πιο ασφαλές. Ανθρώπινο λάθος δεν χωράει, καθώς οι ηλεκτρονικές ασφαλιστικές δικλείδες δεν επιτρέπουν σε δύο συρμούς του μετρό να βρεθούν στο ίδιο τμήμα γραμμής.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λακαφώση, δεν μπορεί κανείς εύκολα να προλάβει το ανθρώπινο λάθος, κάτι που αναδείχθηκε και στα περιστατικά στη Δουκίσσης Πλακεντίας και στους Αγίους Αναργύρους. Αυτό που απέδειξε το τελευταίο αυτό περιστατικό είναι ότι τα ανθρώπινα λάθη γίνονται και πάντα θα γίνονται, έστω και με μικρή συχνότητα.

Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να προλάβουμε την εξέλιξη του λάθους, εγκαθιστώντας σύγχρονα συστήματα προστασίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου.

Loading