Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού

Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα

Δύο μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε προχθες από το Μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, όπου περιοδεύει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Σήμερα σας ανακοινώνουμε δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Τουρισμού αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για ένα κομμάτι θεματικού τουρισμού, τον οικοτουρισμό. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αναπτύσσονται μορφές οικοτουρισμού όμως δεν υπήρχε εθνικό σχέδιο, ένας οδικός χάρτης για το πώς θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, με ποιές προϋποθέσεις, ποιές χρηματοδοτήσεις, ποιές θα είναι οι συνέπειες στο οικοσύστημα και πως θα αποφύγουμε όσες δεν μας ευχαριστούν».

Πρώτο Μνημόνιο

Το 1ο Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείο Τουρισμού, του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις. Μεταξύ άλλων ο κ. Αμυράς υπογράμμισε πως το μνημόνιο είναι χρήσιμο και ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο, για το πώς θα γίνει η ανάπτυξη του οικοτουρισμού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, θέσεις εργασίας, ενδυνάμωση της προστασίας της φυσικού περιβαλλοντος.

Δεύτερο Μνημόνιο

Το 2ο Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ

Στόχος αυτού του μνημονίου είναι, όπως είπε ο υφυπουργός, η ένωση δυνάμεων, η εξεύρεση χρηματοδότησης για την προστασία και την δυναμική ανάπτυξης, αλλά και η βοήθεια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο. Είναι μια μεγάλη τουριστική προώθηση, σημείωσε. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη πως «βούληση είναι η προστασία των φυσικών μας τοπίων, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και παράλληλα το άνοιγμα δρόμων στις τοπικές κοινωνίες για να αναπτύξουν, να μεταβούν στην πράσινη οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σε αρμονία με την βιοποικιλότητα».

«Δουλεύουμε αποδοτικά με το ΟΦΥΠΕΚΑ στην κατεύθυνσης της πράσινης μετάβασης στην οικονομία, που είναι καθαρή για να ετοιμάσουμε και να δυναμώσουμε στα εσωτερικά ύδατα, το λεγόμενο flyfishing, δηλαδή το ψάρεμα με το μικρό ομοίωμα της μύγας και την απελευθέρωση των ψαριών», ενώ πρόσθεσε πως θα προωθηθεί και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των πόλεων όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, ως «πόλη της πέστροφας».

Ο Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς συνδυάζεται ο οικοτουρισμός με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει «καθαρή ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη … Η παγκόσμια οικονομία η ελληνική οικονομία, αποανθρακοποιείται και πηγαίνει σε πράσινη μορφή».
Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα δύο μνημόνια η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε πως αυτή η συνεργασία είναι ουσιαστική για το «προϊόν Ελλάδα», το οποίο ως υπουργείο Τουρισμού θέλουμε να αναδείξουμε.

Η κ. Ζαχαράκη, η οποία επισκέπτεται το Ζαγόρι μαζί με τον κ. Αμυρά, είπε ότι είναι η αρχή συνεργασίας, για την χάραξη στρατηγικής μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης με την βοήθεια της διαΝΕΟσις, που έχει κάνει σημαντικές μελέτες και έχει προσφέρει στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών  φιλοξενίας. Επιπλέον η υφυπουργός υπογράμμισε, πως σε κάθε μέρος θα στηριχθούν πρωτοβουλίες σχετικές με εκπαιδευτικές εκδρομές καθώς τα παιδιά θα κτίζουν εμπειρία με το περιβάλλον και τα γεωπάρκα. Μάλιστα ανέφερε πως εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου, η χάραξη, η σηματοδότηση μονοπατιών και η πρόνοια για τον ορεινό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα καταφύγια.

Δείτε επίσης: Πρότυπο σχέδιο ανάπτυξης του Οινοτουρισμού παρουσίασε ο δήμος Αριστοτέλη-Aρωγός το υπουργείο Τουρισμού

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play