Μόνο για επείγοντα περιστατικά ανοιχτά τα οδοντιατρεία

Μόνο για επείγοντα περιστατικά ανοιχτά τα οδοντιατρεία

Ο ιός SARS-COV2 που έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 114 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία επισκιάζει φέτος τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας που είναι στις 20 Μαρτίου.

Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του ιού και στη χώρα μας και εκδηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο σύνολο των λειτουργών της υγείας, που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους. Δηλώνουν ότι και οι οδοντίατροι είναι έτοιμοι να προστατεύσουμε τους ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «τα οδοντιατρεία είναι ανοιχτά μόνο για τα επείγοντα περιστατικά και για όσο διάστημα θα υπάρχει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό που προσφέρει ασφάλεια για τη μη διασπορά του ιού. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να μεριμνήσει για την επάρκεια των υγειονομικών υλικών, διαφορετικά τα οδοντιατρεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά».

Παράλληλα τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εφιστούν την προσοχή των οδοντιάτρων για τον κορονοϊό και τους συνιστούν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης της διασποράς λοιμώξεων. Επίσης, συνιστάται η τροποποίηση του περιεχομένου του ιστορικού που λαμβάνουν οι οδοντίατροι από τους ασθενείς, ώστε να περιλαμβάνει πρόσφατα ταξίδια, γενική συμπτωματολογία των ίδιων και των οικείων τους. Σε περίπτωση εντοπισμού πιθανού κρούσματος πρέπει να χορηγούν μάσκα στον ασθενή, να τον απομονώνουν και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η ΕΟΟ επισημαίνει ότι το στόμα αποτελεί την πύλη εισόδου μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό και με μία εξέταση οι οδοντίατροι μπορούν να καταλάβουμε το επίπεδο της υγείας του ασθενούς. Η σωστή και αποτελεσματική φροντίδα του στόματος χαρίζει όχι μόνο στοματική αλλά και σωματική υγεία, σημειώνει ο κ. Δεβλιώτης και ζητεί από την Πολιτεία να σχεδιάσει προληπτικές οδοντιατρικές δράσεις για τους πολίτες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μόλις τελειώσει το κύμα πανδημίας Covid-19.

«Οι οδοντίατροι, μπορούμε να συμβάλλουμε στη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε ασθένειες και πρέπει να συμμετέχουμε στον επιτελικό σχεδιασμό για τη Δημόσια Υγεία, γιατί, όπως λέμε χαρακτηριστικά, η οδοντιατρική θεραπεία δεν αφορά μόνο το στόμα, αφορά το σώμα ολόκληρο».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play