Η τεχνητή λίμνη Μόρνου καταγράφει ιστορικό χαμηλό, επηρεάζοντας την ύδρευση της Αθήνας και αποκαλύπτοντας το βυθισμένο χωριό Κάλλιο. Ο Μόρνος στερεύει. Οι εικόνες του βυθισμένου χωριού Κάλλιο που εμφανίστηκε ξανά μετά από 50 χρόνια λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν όλα τα δεδομένα για τη λίμνη που τροφοδοτεί την ύδρευση της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook, παρατηρήθηκε μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου καθώς και των αποθεμάτων νερού του ταμιευτήρα λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών και του ήπιου χειμώνα με περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Η μείωση της έκτασης της λίμνης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και από τα ανησυχητικά στοιχεία των αποθεμάτων νερού της ΕΥΔΑΠ. Ο ταμιευτήρας της τεχνητής λίμνης του Μόρνου καταγράφει μια συνεχή μείωση των αποθεμάτων από τα μέσα του χειμώνα 2023-2024 μέχρι και σήμερα, όπου το απολήψιμο απόθεμα έχει φτάσει στα 283 εκατομμύρια m³.
Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα, και άλλα 18 περίπου μόλις το τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους. Στο χωριό Κάλλιο Φωκίδας, οι κάτοικοι παρατηρούν καθημερινά τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού αποκαλύπτονται, φέρνοντας στην επιφάνεια μνήμες από το παρελθόν. Το σχολείο του χωριού που θυσιάστηκε για να κατασκευαστεί το φράγμα επανεμφανίζεται, ενώ πρώην κάτοικοι ξαναβλέπουν το μέρος που έζησαν.