Μούμια 5.000 ετών αλλάζει την ιστορία της Λατινικής Αμερικής

Μούμια 5.000 ετών αλλάζει την ιστορία της Λατινικής Αμερικής

Ανακάλυψη 5.000 ετών μούμιας αναδεικνύει τη σημασία των γυναικών στον πολιτισμό Καράλ του Περού. Μια ομάδα αρχαιολόγων έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στον αρχαιολογικό χώρο Άσπερο, όπου εντοπίστηκε η ταφή και η μούμια μιας επιδραστικής γυναίκας, χρονολογούμενη από την εποχή του πολιτισμού Καράλ (3000-1800 π.Χ.). Το Άσπερο, ένα αρχαίο ψαροχώρι που βρίσκεται στην επαρχία Μπαράνκα του Περού, αποκάλυψε μια εξαιρετικά διατηρημένη ταφή στο δημόσιο κτίριο Huaca de los Ídolos (Ιερό των Ειδώλων), προσφέροντας πολύτιρες πληροφορίες για την κοινωνία της εποχής.

Η διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών της γυναίκας είναι σπάνια σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Ανάμεσα στα κτερίσματα που την συνόδευσαν βρέθηκαν σπάνια αντικείμενα, όπως ένα πάνελ από φτερά μακάο, που συνιστά ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα τέχνης με φτερά στις Άνδεις. Η γυναίκα, η οποία εκτιμάται ότι ήταν ηλικίας 20 έως 35 ετών, θάφτηκε με ιδιαίτερη μεταχείριση, σε αντίθεση με τα συνήθη σκελετικά λείψανα που εντοπίζονται στην περιοχή.

Η ανακάλυψη της μούμιας υπογραμμίζει τη σημαντική θέση που κατείχαν οι γυναίκες στην κοινωνία των Καράλ. Τα χαρακτηριστικά της ταφής και ο πλούτος των προσφορών δείχνουν τη σημασία της στην κοινωνική ιεραρχία του Άσπερο. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν δίπλα της, όπως εργαλεία ύφανσης και σκεύη από καλάμι, αποδεικνύουν την πολυπλοκότητα των εμπορικών δικτύων του πολιτισμού Καράλ με άλλες περιοχές.

Η περιοχή του Άσπερο, η οποία εκτείνεται σε 18,8 εκτάρια και βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, περιλαμβάνει 22 αρχιτεκτονικά συγκροτήματα και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, ενώ η εκσκαφή της ZAC από το 2005 έχει συμβάλει στην αναβίωση του ιστορικού αυτού χώρου, που πριν χρησίμευε ως χωματερή για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play