«Mouzenidis Travel»: Η αποκαθήλωση του «βασιλιά» του τουρισμού

«Mouzenidis Travel»: Η αποκαθήλωση του «βασιλιά» του τουρισμού

Η καθοδική πορεία τoυ ομίλου άρχισε να διαγράφεται από πριν, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού ήταν αυτή που έδωσε τη «χαριστική βολή» και σήμανε το οριστικό της τέλος στον τομέα του τουρισμού

Ένα από τα σημαντικά γεγονότα στον τομέα του τουρισμού το οποίο σημάδεψε την προηγούμενη χρονιά, ήταν η αρχή του τέλους μιας εταιρίας – κολοσσού στον τομέα του τουρισμού η οποία έχει γράψει σίγουρα τη δική της ιστορία στη χώρα μας με ανεξίτηλα γράμματα. Πρόκειται για την «Mouzenidis Travel» από τους κόλπους της οποίας προήλθε και η αεροπορική εταιρία «Ellinair».

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Μπόρις Μουζενίδης ιδρυτής της εταιρίας, «έπεσε» στη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό στη Μόσχα, αφήνοντας έτσι «ορφανό» τον όμιλο. Μετά τον θάνατό του λοιπόν, η τύχη της εταιρίας έπεσε στους ώμους του γιου του Ιωάννη, ο οποίος για πολλούς ήταν αυτός που θα είχε τη δυνατότητα – ικανότητα να την κρατήσει «ζωντανή» μέσα στον χρόνο.

Ωστόσο, τα πολλά οικονομικά ανοίγματα, συνεπάγονται και μεγάλα ρίσκα που έμελλε να δημιουργήσουν μια ανίατη «οικονομική ασθένεια». Τους τελευταίους μήνες άρχισε να φαίνεται η αληθινή εικόνα του ομίλου, η οποία μαρτυρούσε ότι οι «χρυσές» εποχές που μεσουρανούσε στον τομέα του τουρισμού, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η άποψη που έχουν υιοθετήσει διάφορες πηγές οι οποίες γνώριζαν καλά τον ιδρυτή της εταιρίας Μπόρις Μουζενίδη είναι ότι εάν δεν έφευγε από τη ζωή, θα μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και να μην οδηγηθεί ο όμιλος στον γκρεμό. Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν κυρίως μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη τους πρώτους μήνες του 2020. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

Η ιστορία άρχισε να γράφεται πριν από 30 χρόνια. Το χάρισμα που φέρεται να διέκρινε τον Μπόρις Μουζενίδη δεν είναι άλλο από τη διορατικότητα. Αφού λοιπόν αντιλήφθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα του έφερνε χρήματα στο μέλλον, μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα από τη Γεωργία δεν άργησε να δημιουργήσει την «Mouzenidis Travel». Το αξιοσημείωτο όσον αφορά την «γέννηση» του κολοσσού, ήταν το από που εμπνεύστηκε ο ιδρυτής του έτσι ώστε να κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση. «Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο και θάλασσα» του είπε ένας φίλος του. Μια φράση που έμελλε να του αλλάξει ολόκληρη τη ζωή.

Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει με απόλυτη βεβαιότητα, ως το σφύριγμα της έναρξης ενός αγώνα, αφού μετά από αυτό, πείστηκε να αφιερώσει στην ουσία ολόκληρη τη ζωή του στον συγκεκριμένο κλάδο, φέρνοντας στη χώρα μας τουρίστες κυρίως από Ρωσία και στη συνέχεια και από την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη.

Ενώ λοιπόν αρχικά επρόκειτο για μια μικρή επιχείρηση, με τα χρόνια άρχισε να γιγαντώνεται και να απλώνει τα «δίχτυα» της παντού. Ενδεικτικό της επιτυχίας είναι το γεγονός ότι τα καλοκαίρια απασχολούσε 1.500 εργαζόμενους, και είχε εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Βαλτική. Στα χρόνια της δόξας του, τα χρήματα που έβαζε στα ταμεία, άγγιζαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που επισκέπτονταν οι Ρώσοι τουρίστες ήταν η Χαλκιδική, η Αθήνα, η Κρήτη και όχι μόνο.

Όλα όμως ανατράπηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν παντού λόγω της πανδημίας, ήρθαν να γράψουν το πιο άδοξο και θλιβερό τέλος και να τοποθετήσουν τον όμιλο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ενδεικτικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2020 οι αφίξεις στην Ελλάδα από τη Ρωσία ήταν μόλις 26 χιλιάδες ενώ αντίθετα το 2019 είχαν φτάσει τις 583 χιλιάδες.

Οι Ρώσοι έριξαν το μπαλάκι της ευθύνης στην ελληνική πλευρά: «Είμαστε έκπληκτοι από την αδράνεια της ελληνικής πλευράς, για την οποία η ρωσική αγορά ήταν στρατηγική για πολλά χρόνια, και εκατομμύρια Ρώσοι γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις και απόλαυσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση, αναμφίβολα, θα μπορούσε να βλάψει την τουριστική εικόνα της Ελλάδας ως φιλόξενου προορισμού», δήλωσε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Rostourism Zarina Doguzova.

«Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός για τους διεθνείς ταξιδιώτες κλιμακώνεται, η Ελλάδα μπορεί να χάσει τη ρωσική αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και το επακόλουθο κόστος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι πολύ υψηλότερο από το τίμημα της συγκεκριμένης υπόθεσης» συνέχισε.

Το περασμένο καλοκαίρι όπως ισχυρίζεται η Zarina Doguzova είχε γίνει μια κρούση προς την ελληνική κυβέρνηση και τον τότε Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για την υλοποίηση κάποιων προτάσεων. Οι προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι ως «σωσίβιο» ήταν φθηνά δάνεια και παροχή κρατικής εγγύησης για διαμονή των Ρώσων τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία. Βέβαια η προσπάθεια που έγινε βρήκε σε…τοίχο αφού η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μην ασχολήθηκε και τόσο «ζεστά» με το θέμα σύμφωνα πάντα με τη Zarina Doguzova.

Τώρα πλέον ορισμένα στελέχη τα οποία εργάζονταν εκεί, έχουν επιλέξει να «ανοίξουν» τα φτερά τους χαράσσοντας τη δική τους πορεία στον τουρισμό μετά την εμπειρία που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας για την «Mouzenidis Travel».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test σήμερα 4/4

Loading