Ανακαλύφθηκαν εκπομπές μεθανίου στον Δακτύλιο του Σιλιάν, προκαλώντας ανησυχίες για τις πηγές του αερίου και τις επιπτώσεις του. Μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, έχουν ανιχνευθεί στον Δακτύλιο του Σιλιάν, τον μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης στην Ευρώπη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τσάλμερς, οι οποίοι υπογράφουν τη σχετική έκθεση, δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν την προέλευση του αερίου, ωστόσο υποθέτουν ότι ενδέχεται να προέρχεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών που συνδέονται με τον αστεροειδή που δημιούργησε αυτή τη γιγάντια κοιλότητα.
Ο κρατήρας έχει διάμετρο 52 χιλιομέτρων και είναι ηλικίας περίπου 370 εκατομμυρίων ετών. Η ομάδα ερευνών κατέγραψε σημαντικές εκπομπές μεθανίου στη λίμνη Σιλιάν, η οποία είναι μία από τις πολλές λίμνες της περιοχής του κρατήρα. Η επιφάνεια της λίμνης καλύπτεται από πάγο, εκτός από μερικά σημεία που προκάλεσαν απορία στους ντόπιους εδώ και δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια δύο αποστολών το 2023 και το 2024, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα σημεία είναι ελεύθερα από πάγο λόγω του μεθανίου που αναβλύζει από τα νερά της λίμνης. Ο ρυθμός απελευθέρωσης φτάνει τους 3,5 τόνους ανά έτος, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Ο Γιόχαν Μέλκβιστ, συνεπικεφαλής της αποστολής, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι είναι ασυνήθιστο να παρατηρούνται τόσο εντοπισμένες εκπομπές. Σε γενικές γραμμές, το μεθάνιο παράγεται στους βυθούς των περισσότερων λιμνών λόγω της αποσύνθεσης οργανικού υλικού σε αναερόβιες συνθήκες, ωστόσο ο Δακτύλιος του Σιλιάν φαίνεται να διαφέρει, καθώς το αέριο αναβλύζει μόνο από συγκεκριμένα σημεία.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι 3,5 τόνοι μεθανίου που διαρρέουν ετησίως από τη λίμνη ισοδυναμούν με 85 τόνους CO2, που είναι το αντίκρισμα της εκπομπής ενός αυτοκινήτου σε μία διαδρομή 300.000 χιλιομέτρων. Η πηγή του μεθανίου παραμένει ασαφής, και η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει να εξετάσει και άλλες λίμνες του κρατήρα για να κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr