Μύθοι και φυσικά τοπία: Η συνάντηση του παρελθόντος και του παρόντος σε μια ιχθυοκαλλιέργεια στις πηγές των Χαρίτων

Μύθοι και φυσικά τοπία: Η συνάντηση του παρελθόντος και του παρόντος σε μια ιχθυοκαλλιέργεια στις πηγές των Χαρίτων

Στον Ορχομενό, κοντά στις Πηγές των Χαρίτων, όπου ο Φρίξος και η Έλλη θα ξεκινούσαν με το χρυσόμαλλο κριάρι το ταξίδι τους, ο Πέτρος Δήμου, ως παιδί, βόσκει τις αγελάδες του πατέρα του στον βαλτότοπο. Αργότερα, δημιούργησε μια σπάνια ιχθυοκαλλιέργεια, που αξιοποιεί τη φυσική κοίτη του καναλιού. Αναπτύχθηκε με χαλίκι και άμμο, δίπλα στις δάφνες που προσφέρουν σκιά στις πέστροφες.

   Το νερό που ρέει από τον Παρνασσό διατηρεί σταθερή θερμοκρασία και είναι διαρκώς σε κίνηση, εξασφαλίζοντας το απαραίτητο οξυγόνο για τα ψάρια. Οι συνθήκες αυτές διασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

   «Όταν το ψάρι είναι ευτυχισμένο…»

   «Όταν το ψάρι είναι ευτυχισμένο και έχει αυτά που θα ζητούσε από τη φύση, θα δώσει ό,τι καλύτερο», λέει ο κ. Δήμου, που παράγει καπνιστή και φιλεταρισμένη πέστροφα. Η πέστροφα πωλείται σε όλη την Ελλάδα και παλαιότερα εξάγονταν στη Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία. Οι πολυετείς διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές, αλλά τα σχέδια της μονάδας προβλέπουν την επανεκκίνησή τους.

   «Ξεκίνησα από ανάγκη»

   Ο κ. Δήμου θυμάται ότι ήταν το τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας και διαπίστωσε ότι δεν είχε παραμείνει κανένα περιουσιακό στοιχείο για εκείνον. Στη συνέχεια, αποφάσισε να ξεκινήσει μια πεστροφοκαλλιέργεια και, αφού ενημερώθηκε για τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ήπειρο, αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρησή του. Από το ’73 και μετά, άρχισε να λειτουργεί μόνος του, σε μια περιοχή που ήταν βαλτότοπος.

   Για την προετοιμασία της μονάδας, εργάστηκε σκληρά και επέμεινε στη διατήρηση της φυσικής κοίτης του καναλιού. Έκοψε τα άγρια φυτά και φύτεψε δάφνες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προστατεύει τα ψάρια.

   Τα προβλήματα της ιχθυοκαλλιέργειας

   Τα χρόνια περνούσαν και το περιβάλλον άλλαξε, φέρνοντας νέα προβλήματα στην ιχθυοκαλλιέργεια. Ο κ. Δήμου εγκατέστησε συστήματα ανακύκλωσης του νερού και διαφοροποίησε το τάισμα των ψαριών ανάλογα με την παροχή του νερού, εφαρμόζοντας και διακοπές στη λειτουργία της μονάδας.

   Στη διαδρομή του έμαθε πολλά από επιστήμονες και αρχαιολόγους, με τους οποίους συζητούσε για τη μορφολογία του οικοσυστήματος και τα υδραυλικά έργα της περιοχής.

   Στις συζητήσεις του αναδύονταν συχνά οι μύθοι των Χαρίτων, που συμβόλιζαν την ομορφιά και την αγνότητα, ζωντανεύοντας το παρελθόν στο παρόν.

   Τα μελλοντικά σχέδια της μονάδας περιλαμβάνουν την επανεκκίνηση των εξαγωγών και τη δημιουργία χώρου για αναψυχή, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση.

   Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα με προκλήσεις για το ευ ζην και δυνατότητες παραγωγής γευστικών προϊόντων για παγκόσμια αγορά.

Loading